Алена поръчала разстреляните като кучета журналист Ян Куцияк и годеницата му! Броила 70 000 евро на…

1538403077-1538051006-1519645870-ku3

Общо 70 хиляди евро са били платени за поръчкото убийство на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му по-рано тази година. Това обяви днес прокурор, цитиран от световните медии.

По думите на специалния прокурор, чието име не бе огласено, каквато е практиката при тежки наказателни дела, от сумата са били платени 50 хиляди евро.

„Останалите 20 хиляди евро са били опростен дълг“, уточни той на пресконференция.

Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома си на 21 февруари. Братислава власти тогава съобщи, че убийството е поръчково и свързано с работата на журналиста, който е разследвал корупция и връзки между местни политици и италиански мафиоти. Убийствата предизвикаха в Словакия масови протести, уволнение на началника на националната полиция и оставката на правителството.

Словашки медии съобщиха днес, че на заседание на Специалния наказателен съд вчера в град Банска Бистрица е било постановено, че четиримата заподозрени съучастници в убийството остават под стража. 44-годишната Алена Жужова е обвинена като поръчител, Томаш Сабо – като пряк извършител, Мирослав Марчек – като шофьор, и Золтан Андруско – като помагач.

Според новинарския уебсайт topky.sk на пресконференция днес словашката главна прокуратура е дала разяснения за развитието на делото. На пресконференцията са присъствали главният прокурор Яромир Чижнар, надзираващи прокурори от специалната прокуратура, началникът на националната полиция Милан Лучански и командващият силите за борба с престъпността (НАКА) Бранислав Зуриан.

Пред репортери главният прокурор е изказал възмущението си от опитите на политици да се месят в разследването и е подчертал, че има пълно доверие в следователите. Чижнар обещал, че обществеността ще бъде информирана за хода на разследването.

На пресконференцията било съобщено, че някои от четиримата обвиняеми са били осъждани в миналото, но не за престъпления с насилие.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ