Извънредно! Борисов, ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти спешно на крака в Светия Синод

Бойкооо

Премиерът Бойко Борисов отиде в Светия Синод спешно, а към него се присъединиха и политици от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, за да успокояват духовете. Заедно натам поеха лидерът на ПГ на управляващата партия Цветан Цветанов, зам.-шефът на ПГ на ДПС и богослов по образование Йордан Цонев и зам.-председателя на ПГ на ОП Искрен Веселинов.

Преди да се присъедини към премиера, Цветан Цветанов проведе кратка среща с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и направиха второ поред съвместно изявление. „Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“, каза Карадайъ пред журналисти след срещата си с Цветан Цветанов.

„В Закона за вероизповеданията, който е подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС няма притеснения. Има чисто технически и редакционни моменти в някои от разрешителните уведомителни режими, които са залегнали. Критиките от Светия Синод ние внимателно ще ги изслушаме“, допълни той.

„Помолих г-н Карадайъ, заедно сега с Йордан Цонев да отидем до Светия синод, защото там ще имаме една работна среща. Просто ще чуем какви са евентуалните забележки, притеснения. Смятам, че от вчерашния дебат в Правна комисия вносителят Йордан Цонев е дал някои разяснения, които са успокоили Светия синод“, допълни от своя страна темата Цветан Цветанов.

Повод за спешната реакция от страна на политиците се оказа гневната декларация на Синода срещу новия проектозакон за вероизповеданията. Духовниците вчера дори присъстваха на правната комисия, а после излязоха с декларация от името на Светия Синод, в която се възмутиха, че не е бил консултиран с тях.

Те недоволстват, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвил промените и възразяват срещу намесата на държавата във вътрешноорганизационните дела на Църквата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ