Важно! Министър Горанов обяви изключителна новина за тавана на всички пенсии!

Владислав-Горанов-2-1280x960

От 1 юли 2019 г. се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева и отпада темата за отпадането на тавана. Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след среща със синдикатите в Министерски съвет. 

„Промените и в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не ни дават основание с лека ръка да преценим, че трябва да отпадне таванът. Има изкривявания, натрупани в годините, в пенсионната формула, свързани както с индивидуалния коефициент, така и с превърнатия осигурителен стаж за някои категории работници. Периодите, от които се изчисляват пенсиите в различните години, са се променяли и са лимитирали, така че се получават едни изкривявания, които разкъсват връзката между осигурителния принос и изчисления размер на пенсиите“, обясни министър Горанов, цитиран от Фокус.

По думите му увеличението на тавана до 1200 лева ще реши 90% от проблема с увеличаването на размера на пенсиите, но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората. „Тоест имаме едни екстремно високи пенсии, които заради метода, по който се изчисляват, заради пенсионната формула, която се е променяла през годините и спецификите в нея, може да се смята, че са необосновано високи и нямат връзка с приносите“, уточни Горанов.

„Формулата, която е действала през годините, има ограничени периоди, и то обикновено най-благоприятните – преди 90-а година. Планираме и промени в пенсионната формула, които ще изчистят до голяма степен всички тези натрупани несъвършенства“, каза още той.

„Обединяваме се със синдикатите, че всичко, което правим в тази посока е за усъвършенстване на формулата и премахване на изкривяванията в нея, водени от принципа на осигурителния принос и ползваните права“, допълни финансовият министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ