Борислав Цеков, съветникът на Румен Радев разкри истината за президентската партия!

7086e514aee0f22283d8ea426016e995_L

Юридическият съветник на президента Румен Радев – Борислав Цеков, разкрива дали държавният глава ще прави своя партия и как това ще се отрази на БСП. Готвят ли се за предсрочни избори политическите сили, ще има ли пренареждане в политическото пространство, кой точи зъби за властта?

Добре прави премиерът, че търси начин да се изяснят недоразуменията около закона за вероизповеданията, коментира той посещението в Св. Синод на Бойко Борисов.

В никакъв случай не трябва да се върви към който и да е президент по време на мандата да полага партийни основи и да налива партийни фасади. Скептичен съм към подобно усилие. Концентрацията на доверие към Радев съвсем не означава, че той може бързо, лесно да се трансформира към една партия или към доверие към президента, вече в качеството му на кандидат за изпълнителната власт, коментира гостът в студиото на БСП.

Не коментирам АБВ и Георги Първанов, тъй като той имаше сериозен опит като лидер на БСП. Но и това не беше устойчиво и в момента АБВ е в една криза, посочи Борислав Цеков.

Една такава формация ще търси негласували, центристи и опозиционни гласове. Тогава основният донор би бил БСП, предположи юристът.

Когато говорим за единението като процес, тогава трябва да има голяма кауза. Президентът трябва да търси единение, допълни той.

На въпрос за споровете между президента и премиера Цеков заяви, че Радев трябва да изостави противопоставянето. Това изявление на президента е може би заявка за прекратяване на това противопоставяне. Защото държавният глава има неутрална власт и колкото и да са ожесточени сблъсъците, той не може да казва „да“ на всичко, а неговата критична намеса би трябвало да е свързана с някакви много тежки процеси, отсече гостът.

Като конституционалист бих казал, че когато сме в политическа ситуация извън писането на нова Конституция, на депутатите задачата е да са вътре в парламента. Кого бойкотират БСП освен гражданите. А пък те даоже прилагат някаква половинчатост – оставяме 20 кибици в парламента, а пък ние отиваме при народа. Това е тотално скъсване с реалността, да не говорим за гафа със спа хотела и шведските маси. БСП нямат капацитета да бъдат ефикасна парламентарна група, коментира юристът.

А на хората им писна да се занимават с вътрешните проблеми на БСП. От години има такива проблеми,, но това е жив организъм и проблемите показват, че нещо се случва и се движи, допълни той.

На въпрос БСП с кого биха могли да се коалират, Цеков заяви, че те са скарани с кого ли не, тъй като само те били велики. С кого? Ако ги питате, ще кажат, че са много привлекателни, но никой не иска да управлява с тях. Те очевидно не си дават сметка какви са реалностите. А те са такива, че БСП не може да стане първа политическа сила, отсече гостът на ПИК TV.

По темата за есемесите на Корнелия Нинова има много ниско ниво на политически диалог, смята той.

Запитан как ще коментира появата на щатския посланик в централата на ДПС на гости на Ахмед Доган Цеков заяви, че никой посланик не проявава самоинициатива. Да, имаше един, който бе с по-екстравагантни изяви, Уорлик, но тихомълком го отзоваха. Аз мисля, че тази среща препотвърждава значението на партията, тъй като се вижда кои са силите, които имат влияние и на кои би могло да се разчита за прокарване на американските интереси, смята юристът.

Новата американска администрация виждат, че ДПС е ключов, важен фактор в България. Опитът да се прехвърли на ДПС, че е руски проводник, което правеха соросоидите, не върви. Не бива да има такава дамга. ДПС е показала, че е пробългарска партия и защитава българските интереси, заяви още Борислав Цеков. Той обобщи, че посещението на американския посланик в централата на ДПС е знак за политически сили, които сатанизират ДПС.

Патриотичните сили направиха една коалиция, която в хода на управлението се разклати. Пожелавам им да намерят модуса на поведение, който е намерил г-н Сидеров, да упражнява ефикасно функцията си на съуправляващ коалицията. С начина си, по който провежда политиката си Валери Симеонов внася напрежение сред управляващите. А те трябва да внимават с това, защото големите ще останат, а за малките не се знае, смята той.

Запитан за евентуален предсрочен вот Цеков смята, че, ако няма социален взрив, който да обърне ситуацията, зависи от калкулациите, които ще си направят в ГЕРБ. На евроизборите активността е ниска и не е толкова практично тогава да има предсрочни избори. При общинските избори вече хората са много по-мотивирани да гласуват и може да се очаква много по-високо ниво на мобилизациь. Това е аргумент, който би могъл да наклони везните на ГЕРБ да направят предсрочни избори заедно с общинските. Но аз не виждам ситуация, която така да разклати властта, че да има предсрочни избори, заяви Борислав Цеков.

По думите му партиите са профанизирали парламента и той е на дъното по доверие.

Източник: ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ