Горещо! Решиха съдбата на единствената българска подводница „Слава“!

Слава

Подводница „Слава“ ще стане атракцион на брега на Белославското езеро. Това решиха варненските общински съветници на днешното заседание на местния парламент.

Обсъждането не мина без дебати. Според общинския съветник Борислав Гуцанов е недопустимо общината да повери „Слава“ на частна фирма, вместо да се възползва от възможността тя да го стопанисва като музей.  Колежката му Марица Гърдева обясни, че местната управа има други приоритети като инвестиране в инфраструктурата и не е редно да се заделят 500 000 от местната хазна, за превръщането на подводницата в музей, предава „Варна24“.

След гласуване с 35 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“ беше решено, че се дава зелена светлина за фирма ИНХОМ-ООД, която има инвестиционно намерение свързано с предоставяне за безвъзмездно ползване на подводницата „Слава“ за срок от 10 г. и превръщането й в музей. Предложението е подкрепено от Съюза на подводничарите в Република България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва както и от Военноморските сили на Република България.

„Подобен музеен експонат, благодарение на своята атрактивност и на възможността за пряк досег с автентичната бойна техника, ще представлява интерес и ще привлича посетители не само от региона, но и от страната и чужбина, добавяйки още един щрих към туристическия облик на нашия красив град и региона“, се казва в писмото-подкрепа на командващия Военноморските сили Контраадмирал Митко Петев.

В писмо до Общински съвет фирмата информира, че притежава необходимия терен за изграждане на постамент и поставянето на подводница „Слава“ като образец от обществена и туристическа значимост. За целта е учредена Фондация „Белославско стъкло“, която ще има ангажимент да експонира и реставрира подводницата чрез регионални, национални и международни проекти.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ