Бившата на Слави Трифонов със съвети в ефир: Как се постига успешна раздяла?

Маги Ангелова

Рядкост е и двете страни в една връзка едновременно да усетят нуждата от промяна, особено пък ако това значи да се подкрепят взаимно в процеса на раздяла. Затова и човек, който има необходимост да поеме по нов път в живота си, трябва да е готов да премине през няколко етапа в отношенията си с партньора. Това коментира в студиото на „Тази събота” по bTV психоложката Маги Ангелова – бившата приятелка на Слави Трифонов.

Най-често в този момент отсрещната страна реагира с изненада – партньорът ни не е бил готов и подготвен за рязка промяна. Ангелова подчерта, че тук не говорим само за раздяла, но и даже за възприемане на различни модели на поведение – например, решавате вече да не премълчавате нещата, които не харесвате или започвате да поставяте по-голям акцент върху кариерата за сметка на домакинските задължения.

Първият отговор на това е съпротивата, негативната реакция. За жените е по-характерно да се вживяват в ролята на жертви, подчертавайки колко много са дали за връзката в сегашния й вид, докато мъжете могат да опитат да се покажат в светлината на силата и доминацията („Ти имаш всичко благодарение на мен!”).

„Това е естествена реакция, че ще загубиш познатите модели и ще дойде неизвестното. Първата реакция е да сплашиш другия, за да го задържиш (…) Много е важно да си дадем сметка, че не го правят с цел да ни уязвят, а е  несъзнателно”, категорична беше Маги Ангелова.

Следващата стъпка е съблазняването – другата страна е готова да даде всичко бързо и веднага. Все още няма истинско осъзнаване от страна на партньора, че наистина сме се променили, подчерта обаче психологът.

Ако устоим, следва период на объркано и противоречиво поведение, защото и двете страни вече са изморени. Четвъртата фаза е фаза на тишината, когато вече партньорът не знае какво да направи. Именно това е моментът, в който можем да разберем дали той ще приеме нашата промяна.

Според Маги Ангелова знак за това можем да видим в евентуално негово или нейно желание да разбере какво е станало причина за промяната – вместо просто да ни вини за нея.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ