Извънредно! Премиерът Бойко Борисов с горещи разкрития за жестокото убийство в Русе – открили много ДНК на убиеца

Бойкооо

Национално съвещание на ръководството на Министерството на вътрешните работи събра силовите шефове в сградата на дирекция „Жандармерия“, докато държавата се тресе от екшъни покрай жестокото убийство на русенска журналистка и нападението над жената на Волен Сидеров – Деница.

Първо в сградата на Жандармерията в София пристигна директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, а след него дойдоха вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. На националното съвещание присъства и финансовият министър Владислав Горанов. Един от последните, които пристигнаха, беше военният министър Красимир Каракачанов.

Последен за церемонията по връчването на новите полицейски автомобили дойде и премиерът Бойко Борисов. Той беше посрещнат от представителите на правителството – Младен Маринов, Владислав Горанов и Красимир Каракачанов.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че на националното съвещание ще коментират актуални и наболели теми. Маринов добави, че два от акцентите са засилване на съвместната работа с местната власт и намаляване на жертвите по пътищата. Друга тема, която ще се обсъди на съвещанието, е противодействие на контрабандата.

Премиерът Бойко Борисов каза след изказването на Младен Маринов, че ще нарушат реда на изказване и даде думата на главния прокурор Сотир Цацаров. „Продължавам да твърдя, че този модел на териториално присъствие на МВР е изгубил своя коефициент на полезно действие. Целият модел на Закона за МВР, който касае структурата на министерството, отдавна е изживял своето време. Позволявам си да заяви един друг модел – мрежа от модулни жандармерийни участъци, разположени по територията на цялата страна“, отсече Цацаров.

„Призовавам за малко повече внимание за това, което се случва по места. Само ще припомня инцидентът в Бяла Слатина, където реакцията на институциите беше закъсняла“, коментира главният прокурор.

„Вчера бившият главен прокурор Никола Филчев каза няколко мъдри неща. Че без останалите институции прокуратурата е само едно деловодство. Отчитам изключително добра работа на ДАНС и ГДБОП. Отчитам много добро взаимодействие със Специализираната прокуратура. Първите резултати вече са налице“, отсече той.

„Много бяха зададените въпроси за противодействието на контрабандата. При наличието на такава решимост, противодействието на контрабандата ще продължи“, категоричен е обвинител №1.

Според него сегашният модел на разследване на престъпления от служители на МВР не е ефективен. „Необходимо е ново законодателно решение“, каза още той и призова: „Пазете професионалистите. От редовия полицай до министъра. Не бива с лека ръка да жертваме професионализма в силовите структури заради конюнктурата.“

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви: „Използвам повода, за да ви поздравя за придобивката. Но е необходимо и техническо обезпечаване на полицая, за да може да си върши съвестно работата. Вървим в правилната посока, въпреки че държавата през последния четвърт век е длъжник на полицая.“

„Има какво да се говори и обсъди във всички направления. Интересна ми се видя идеята на главния прокурор за модулни жандармерийни участъци по цялата страна. Използвам случая, за да пожелая успех на новия вътрешен министър“, заключи Каракачанов.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви: „През последните години резултатите са очевидни. Събираме милиарди в повече. Вероятно някои от структурите в МВР могат да бъдат оптимизирани – най-вече тези части, които нямат преки полицейски задължения.“

Последен думата взе премиерът Бойко Борисов. „Като гледам, не сме сменяли областен ръководител или директор на служба. Има израстване, но няма уволнени. Увереността я има. Не сме позволили никакви политически чистки, за да запазим професионалния съствав“, отсече той.

„Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но тя ще е само едно деловодство, ако не работят добре службите. Ние сме длъжни да работим заедно, докато вкараме в съда даденото дело“, каза още министър-председателят.

„Не мога да си обясня, че след като сменихме толкова коли, махнахме лимитите и още говорим, че има места, където полицейското присъствие е малко“, учуди се Борисов.

„Не може да мрат хората по улиците. Не може един да се напие, да убие дете, а полицаите да казват на близките да не говорят нищо с медиите. Не знам ако не бяхме направили тези магистрали и пътища, как щяха да се движат тези милиони коли. Трябва да дадем битка на тези, които карат с превишена скорост и пияни“, негодува премиерът.

„Един такъв случай, като този в Бяла Слатина, и всичко, което сме вършили през деня, става нула“, отсече той.

„Тези тонове спирт, които ГДБОП, ДАНС и прокурорите хванаха, е стигнала до тези магазинчета. Защо досега не сте направили проверки. Можете толкова елементарно да ги изловите. Явно и с това трябва да се занимаваме, а този, който не иска да се занимава с тях, може да си ходи“, обяви Борисов.

„Убеден съм, че прокурорите и службите в Русе ще разкрият това убийство. Въпрос на време е от това, което знам, от ДНК-ато, което е намерено. Най-добрите криминалисти сме пратили там, убеден съм, че ще се разкрие“, заяви още той по повод жестокото убийство на журналистка в Русе.

Източник: ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ