Бивш министър на външните работи на България за убитата Виктория: Случаят е критичен за държавата

Ивайло Калфин

Случаят със зверски убитата журналистка от Русе Виктория Маринова разтърси страната. Той е много критичен за държавата, заяви в студиото на „Лице в лице“ по Би Ти Ви бившият социален министър и бивш министър на външните работи Ивайло Калфин.

„Ако всичко се забави, окаже се, че има политически мотив, ще бъде много трудно да се обясни, че има свобода на медиите у нас“, обясни той.

Относно факта, че до мястото на убийството има психиатрия, той обясни, че има повече психично болни извън лечебните заведения, отколкото в тях.

„Колкото повече се бави разследването, толкова повече версии ще се появят“, смята Калфин.

Бившият социален министър коментира и темата за максималния осигурителен праг, който скача на 3000 лева. Решението не се понрави на бизнеса, като от Асоциацията на българските работодатели заявиха, че искат спешна среща с премиера Бойко Борисов.

„Според мен работодателите нямат право да протестират, защото това ще мине на Тристранен съвет. Това не е драма, това е нормално общуването. Вдигането е правилно и то трябва да бъде още по-голямо. Това намалява тежестта на хората“, смята Калфин.

Според него това са осигурителни плащания, които са вноски в собствената сметка. По думите му така ще се намали и разполагаемият доход, като решението е справедливо.

„Ще се увеличи тежестта и на работодателите, и на работещите. Но не така, че да повлияе негативно на пазара“, посочи бившият социален министър.

Той коменира и темата с протестиращите майки на деца с увреждания.

„Няма как да има закон, който да удовлетвори една група хора. Проблемът е принципен, не е спаведлива системата за хора с увреждания. Колкото и пари да дадете, утре ще бъдат пак малко“, смята Калфин.

Той припомни, че и при предишното правителство е имало протест.

Специалистът изрази и мнение относно тавана на пенсиите, който трябваше да отпадне догодина.

„Имаше хора, които си отлагаха пенсиите с година. Това да се промени системата два месеца преди следващата година, е много лош знак. Вдигането на 1200 лева е хубаво за старите пенсии. Това, което е лошо, е включването на новите към тавана“, обясни Калфин.

По думите му пенсионната система трябва да бъде еднаква за всички.

„Вдигането на 1200 лева е хубаво за старите пенсии. Това, което е лошо, е включването на новите към тавана“, смята той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ