Голямо плюене за новите данъци на автомобилите! Нямат аналог в Европа

12

Не трябва да се подхожда популистки по този въпрос. От 23 лева годишен данък сега ще плаща 32. Това е за автомобил 1994 година. Предвид всичките останали такси, които се налагат на българите за какво ли не, едно увеличение, от 9 лева не може да има никакъв реален ефект. Това заяви в ефира на bTV Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Тя даде и пример. Всеки сезон или веднъж на всеки две години трябва да си сменим летните гуми със зимни. Всяка такава смяна ни струва минимум 200 лева. Една елементарна част от автомобил на автомобил на 15 години струва 300 лева. Автомобилът е ангажимент и отговорност. Не трябва да говорим само за данъка. За да сме безопасни и екологични на пътя трябва да си поддържаме автомобила, каза тя.

„Автомобилът е необходимост. Не съм съгласен много с тези сметки, защото между 23 и 32 лева, това е само на автомобили до 60 коня. Автомобили над 100 коня, които в България се смятат за лукс, увеличението ще е доста по-голямо. Според мен, Това увеличение на данъка е абсолютно ненужно“, каза Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите. Вчера на тристранката са се събрали хора, които не плащат тези данъци, но те определят какви данъци да плащат хората, добави той. Това са данъци, срещу които ние трябва да видим нещо насреща. Виждаме, че задръстванията стават все по-големи, паркоместата намаляват. За какво плащаме тези данъци, каза още Радков.

Трябва да се стимулира закупуването на нови автомобили. Трябва да положим повече усилия да бъдем екологични, каза на свой ред председателят на СБА Емил Панчев. Но не трябва да забравяме старите автобуси и товарните автомобили, които са основни замърсители на въздуха, добави той. Това е начинът да променим автопарка, подкрепи го Цанева.

Формулата за изчисляване на данъка няма аналог в ЕС. Според нея, дори с корекцията, собственикът на по-стар автомобил ще плати по-малко, отколкото, когато автомобилът е по-нов. В цяла Европа колкото по-стар е автомобила, толкова по-голям данък се плаща, затова в Европа никой не държи стария си автомобил, каза още тя. Според Радков, увеличението ще засегне най-много пенсионерите, които не ползват колите си често, тоест не замърсяват въздуха, но ще трябва да плащат новата такса.

По думите му, пенсионерите с автомобили са над един милион, а доходите им варират между 250 и 450 лева. Експертите бяха единодушни, че по-високите данъци за старите коли няма да принудят хората да оставят автомобилите си.

Регистрираните леки коли през 2017 г. у нас са 3,4 млн. Това показват данните на Евростат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ