Сега вече Благоевград ще се надигне! Решиха да пуснат магистрала „Струма“ през…

скаптопара

Две трети от откритото край Покривник древно селище ще бъдат запазени, а останалата част от артефактите ще бъдат преместени на 20-ина метра, за да може да мине трасето на магистрала „Струма”. Това обяви министърът на културата Боил Банов след среща с благоевградския кмет Атанас Камбитов, началника на пътната агенция инж. Светослав Глосов и областния управител Бисер Михайлов.

Съдбата на разкопките се превърна в гореща тема в югозападния град. Жителите му и местната власт се обявиха срещу унищожаването на селището, което според някои може да е част от древната Скаптопара. Експерти обаче се произнесоха, че обектът няма общо с древния Благоевград.

„Започваме проект за съхраняване на трите основни ценности, открити край Покровник, които са в рамките на 2/3 от обекта, и за неговото цялостно съхраняване”, обяви обаче днес Банов.

Още утре АПИ ще получи заповед за започване на работата по проекта. Другата седмица пък експерти от института за недвижимо културно наследство ще очертаят границите на обекта.

Междувременно и разкопките ще продължат. „Докато АПИ е там ще осигури охрана на обекта, а след тяхното излизане кметът д-р Атанас Камбитов пое ангажимента той да осигури такава“, заяви министър Банов. Шефът на агенцията на свой ред посочи, че вече има идейна разработка как да бъдат преместени артефактите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ