Прокурор Иван Гешев с горещи разкрития за арестуваните иманяри – групата сгащена в момент на сделка за 2 млн. евро

Заснемане

Зам.-главният прокурор Иван Гешев и шеф на спецпрокуратурата разкри подробности за поредната разбита от звеното под негов контрол организирана престъпна група. Бандата е за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности. Информация предоставиха и наблюдаващият делото прокурор Сийка Милева, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, както и директорът на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерство на културата Александър Трайков.

„Преди две години, когато започвах работата си като ръководител на Специализираната прокуратура, пак в тази зала бяхме, ви показахме автомати, заловени при разбиване на престъпна група. Тази акция завърши с осъдителни присъди, надяваме се и сегашното досъдебно производство да завърши с такива“, коментира Иван Гешев.

„Касае се за организирана престъпна група за продажба на културно-исторически ценности. В операцията сме работили заедно с ГДБОП. Касае се за антично злато. От събраните доказателства до този момент нямаме основание да се съмняваме, че тези обекти са автентични. От тази зала те ще бъдат предадени в Националния археологически институт, където ще бъде извършена експертиза, която трябва да отговори по безспорен начин на тези въпроси“, отсече зам.-главният прокурор.

„Лицата са заловени в момент на сделка“, разкри още той. По думите му в операцията е използван нестандартен подход, тъй като е трябва да се действа бързо, в условията на неотложност.

Наблюдаващият прокурор Сийка Милева заяви: „Образувахме досъдебно производство за организирана престъпна група с цел държане, отчуждаване и трафик на вещи, имащи белези на културни ценности. Повдигнахме обвинения на 4 лица за участие в организирана престъпна група и отчуждаване на културни ценности. Днес следобед ще бъде гледана мярката им, ще искаме постоянното им задържане. В групата има длъжностно лице, установено е, че то е служител на ДАНС.“

Ивайло Спиридонов от ГДБОП коментира „Получихме оперативната информация в края на месец юли от колегите от ДАНС. За кратко време успяхме да развием изключително добре информацията и да направим така, че да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. Положихме доста сериозна оперативна работа. Задържахме 7 лица, на 4 от тях са повдигнати обвинения.“

„Нямаме основание да се съмняваме в автентичността на намерените предмети. Говорим за предмети с висока културно-историческа ценност. Става въпрос за предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера. Не са много тези предмети в България. Има четири подобни предмета. Говорим за предмети, за които има признаци да са от Източна Гърция или от късните периоди на Персия“, разкри експерт от БАН, присъстващ на брифинга.

„Предстои много сериозна експертиза. Колегите от ГДБОП са си свършили много добре работата“, заключи представителят на БАН.

„Сделката е била за 2 млн. евро. Неслучайно затова има охрана в залата. Това е доста сериозна сума, но тяхната археологическа стойност е доста по-голяма“, разкри прокурор Иван Гешев.

„Ще се постараем да установим откъде е иманярската находка. Това обаче ще стане доста трудно освен ако експертизата не ни насочи или не получим признания“, уточни шефът на специализираната прокуратура.

„Арестуваните са български граждани. Сделката е осъществена в Симеоновград. Тя е била на стойност от 2 млн. евро само за единия предмет – златния венец. Другите вещи са предоставени от едно от лицата, но смятаме, че това не са всички вещи, което лицето притежава. Това лице се занимавало с иманярска дейност от 20 години. Предполагам, че ни предаде тези вещи, за да може да укрие останалите, които притежава“, допълни Иван Гешев.

„В близките 10 дни ще работим активно, за да установим дали има още такива вещи“, увери той.

Експертът на БАН добави, че грамажът на златния венец е около 400 грама.

„Трудно се намират купувачи на такива предмети. По-големият черен пазар е извън България. Преди тази сделка е правен опит да се продаде златният венец в Турция“, допълни шефът на Специализираната прокуратура.

„Трима от задържаните са криминално проявени. Осъждани са, но не за такива деяния. Само служителят на ДАНС не е осъждан“, заключи наблюдаващият прокурор Сийка Милева.

Източник: „ПИК“За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ