Тъжна вест! Напусна ни светило в медицината: Създателят на модерната…

тъжна вест

На 88-годишна възраст този свят напусна създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна и пионер на водното спасяване по българското Черноморие – д-р Власаки Луков Власаков.

Роден в София на 18 март 1930 г., син на лекар и художничка, Власаки Власаков завършва Априловската гимназия в Габрово, а след това – медицина – започва в Пловдив и завършва обучението си в София.

Работата си като лекар започва в Добрич, след което вплита живота си в медицината на град Варна. Медик с две специалности – хирургия и анестезиология и реанимация, д-р Власаки Власаков е в първата група преподаватели на новосъздадения Висш медицински институт – Варна /сега Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“/ и Институт за здравни кадри (днешният Медицински колеж). Първо води обучение по хирургия, а след това – по анестезиология и реанимация – секторът, който впоследствие оглавява.

През 1965 г. д-р Власаки Власаков създава по европейски модел първото извънстолично отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение – ОАРИЛ, в тогавашната Окръжна и факултетска болница, днешната МБАЛ „Света Анна – Варна“, което оглавява и превръща в регионален център за компетентност. Консултант е за цяла Североизточна България и води следдипломната квалификация по анестезиология и реанимация в региона.

През 1967-68 г. със стипендия от Световна здравна организация преминава едногодишен интернационален курс в Копенхаген, Дания – световен център по анестезиология и интезивно лечение, последван от специализация в университетски клиники на Швеция, включително – Каролинска (Стокхолм), Упсала, Лунд.

По време на работата си в ОАРИЛ д-р Власаков въвежда, практикува и популяризира множество съвременни методи за лечение, включително – кардио-пулмонална реанимация (1963), централна венозна катетеризация, комплексно лечение на шока, микротрахеотомия, и други.

Участвал е самостоятелно и като съавтор в над 70 доклада на национални симпозиуми, конгреси, конференции в България. През целия си професионален път той преподава анестезиология и интензивно лечение и води тематични кръжоци.

Като достоен син на баща си, който е в първата мисия на Българския Червен кръст през Първата световна война, д-р Власаки Власаков е един от създателите на модерното водно спасяване по българското Черноморие. Активно участва в организирането на медицинските служби на ВСС, и създава уникалния за времето си Спешен подвижен реанимационен екип (СПРЕ).

След пенсионирането си, д-р Власаки Власаков продължава лекторската си дейност в Българския червен кръст, както и да работи като анестезиолог до 86 годишна възраст.

През дългогодишната си дейност д-р Власаков получава и редица награди: Народен орден на труда – златен;  двукратен отличник на МНЗ и заслужил деятел на БЧК – златен медал. Д-р Власаки Власаков е Почетен член на Борда на Българското дружество по Анестезиология и Интензивно Лечение.

Ръководството и екипът на МБАЛ „Света Анна – Варна“ скърби със семейството на д-р Власаки Власаков и изказва огромното си съжаление за загубата на човека, чийто живот бе медицината.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ