Социалният министър Бисер Петков посече пенсионерите: Рано е да се говори за…

Бисер Петков

Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на пенсиите да отпадне за отпуснати от 2019 г., а съответно да се повиши на 40% от максималния осигурителен доход за отпуснатите до края на 2018 г. Това заяви социалният министър Бисер Петков в сутрешния блок на БНТ.

„Пенсиите продължават да гонят линията на бедност. Към целевата група с най-ниски пенсии, Министерството ще отдели средства за отопление за тези хора. Все още се подават заявленията, така ще посрещнем по-високите цени на горивата. По-скоро ще увеличим помощта тази година, а за следващата година са предвидени нови 40 милиона за отопление“, каза още той.

„Предвиденото в законопроекта е значително повишаване на тавана или максималния размер на пенсиите с 290 лв., т.е. от сегашния таван от 910 г. се увеличава на 1200 лв., което ще позволи на около 40 000 пенсионери, които сега не получават част от пенсията си, да я получат в пълен размер. Ще останат около 25 000, които ще имат изчислена по-висока пенсия от тези 1200 лв., но ще получават 1200 лева“,  допълни социалният министър.

„Все още е рано да знаем дали ще има коледни надбавки. Решението се взема от правителството“, разкри Петков.

„Социалната система е доста консервативна, не могат да се очакват революции. Министерството насочи усилията си към създаването на ново законодателство. Един от тези законопроекти е за хората с увреждания“, завърши Бисер Петков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ