Да не повярваш: Съд в Русе оправда пенсионер, убил с антична пушка крадец рецидивист в лозето си

1539685340-1

Oкръжният съд в Русе оправда по обвинението в умишлено убийство 70-годишния Петко Илиев от град Бяла, пише rusemedia.com. Миналото лято пенсионерът застреля 59-годишния Петко Чакъров, когото заварил с по-млад мъж да бере грозде в лозето му. Възрастният човек получи само условна присъда за незаконно притежание на оръжие.

На 31 август м.г. Петко Илиев отишъл до лозето си да набере малко грозде и да почерпи приятелите си. Между редовете забелязал двама мъже да късат чепки и да ги слагат в автомобил. Единият от крадците тръгнал срещу собственика на лозето с нож в ръка.

За да ги сплаши, пенсионерът взел стара ловна пушка от колата си и тръгнал към тях. Започнало боричкане, пушката гръмнала и Петко Чакъров се свлякъл на земята. Илиев го откарал в болницата в Бяла, където простреляният мъж починал. За незаконното притежаване на оръжие Илиев получи две години затвор с тригодишен изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.

Защитата обаче изтъкна аргументи, че става въпрос за действия при неизбежна отбрана, и то в състояние на силна уплаха. На 31 август м.г. Петко Илиев отишъл до лозето си да набере малко грозде и да почерпи приятелите си. Между редовете забелязал двама мъже да късат чепки и да ги слагат в автомобил. Единият от крадците тръгнал срещу собственика на лозето с нож в ръка. За да ги сплаши, пенсионерът взел стара ловна пушка от колата си и тръгнал към тях. Започнало боричкане, пушката гръмнала и Петко Ч. се свлякъл на земята. Илиев го откарал в болницата в Бяла, където простреляният мъж починал.

Балистичният експерт също потвърди възможността за такъв изстрел, като се има предвид, че пушката няма защитен механизъм.

В същото време и убитият, и съучастникът му са рецидивисти с присъди. Петко Чакъров има пет присъди за периода от 1988 до 2005 г. – от изнасилване, телесна повреда, кражба, грабеж, шофиране в пияно състояние до закана за убийство на съдия. Свидетелството му за съдимост е дълго цели 4 страници, така че в случая не става въпрос за невинен гражданин, а за човек, който предварително се е уговорил със съучастника си да обере труда и собствеността на Петко Илиев.

По обвинението за незаконно оръжие експертите не можаха да установят дали пушката е произведена преди 1900 г. Ако е такава, тя не подлежи на регистрация. Поради липса на данни Петко Илиев получи присъда от две години условно за незаконно притежание на оръжие.

Защитникът на Илиев – адвокат Людмил Павлов, изрази удовлетворение от първата част на присъдата, защото тя показва, че никой не бива да посяга на чужд имот и чужда собственост.

Той коментира, че според съдебния експерт пушката вероятно е произведена в началото на 20 век, т.е. след 1900 г. но моделът бил преди 1900 г. – френско-белгийски образец, като точната дата не може да се установи. Подобни оръжия са преминавали през територията на страната, което се доближава до обясненията на подсъдимия, че я е закупил от пазар във Велико Търново, където продавачът заявил, че пушката е от Руско-турската война.

„По делото има също данни, че към момента на придобиването на тази пушка Петко се е обърнал към специалист от служба КОС /Контрол на общоопасни средства/, но му било казано, че пушката е стара – антична е, и по тази причина не трябва да се регистрира“, обясни Павлов.

Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ