Истински ужас: Сериен изнасилвач убива две девойки, разминава се със смъртната присъда, но ще лежи до живот

Image_7100796_302

– Черньо Чернев зверски

насилва и удушава 17-годишната

цигуларка Ваня Мандулева

– Няколко месеца по-рано

убива 14-годишната Илиана и

изнасилва други две момичета

Поморие е шокирано от зверско убийство на девойка, което поразително прилича на трагедията в Русе, отнела живота на младата журналистка Виктория Маринова. Само че се случва 20 г. по-рано. Брутално изнасилена и удушена е 17-годишната цигуларка Ваня Мандулева. Момичето е

открито голо в

строителен насип

на метри от

дома му

в кв. “Свобода”. Около 10 ч на 24 април 1998 г. случаен минувач попада на ужасна гледка. Жертвата лежи по гръб, с разперени ръце, единият ѝ крак е изметнат настрани. Съдебни лекари установяват, че момичето е жестоко изнасилено, а след това удушено, смъртта е настъпила няколко часа по-рано.

В Поморие ведната плъзва мълвата, че убитата е 17-годишната Иванка Мандулева, ученичка в бургаското музикално училище. Хората са потресени – посегнато е на невръстно девойче, познато от участията си в общоградските тържества.

Убиецът е разкрит и задържан за по-малко от 7 часа, спомнят си бивши полицаи. Те разкриват, че ключови се оказват показанията на

друго момиче,

изнасилено от

същия изверг, но

успяло да се

спаси по чудо

Няколко седмици преди убийството на Ваня в същия район е изнасилено непълнолетно девойче. То се отскубва от изнасилвача и стига до близка бензиностанция, където търси помощ. Нахлува вътре с разкъсани дрехи, обезумяло от уплаха, спомня си служител на бензиностанцията. Родителите му така и не подават жалба в полицията от срам и опасения, че ако станалото се разчуе в малък град като Поморие, това ще се отрази много зле на детето им.

След убийството на цигуларката обаче същото момиче съдейства и дава описание на своя насилник, насочвайки криминалистите към циганската махала в града. С тези показания и помощта на следово куче криминалистите бързо стигат до 22-годишния обитател гетото Черньо Чернев.

Под ноктите му

са намерени

следи от дрехите

на Ваня

и нейни косми. Решаваща се оказва пробата от сперма, открита по трупа на цигуларката, тъй като Черньо е боледувал от сифилис в казармата. Циганинът прави самопризнания, като твърди, че изведнъж го е обсебила някаква зла сила и че бил много пиян. Серийният изнасилвач и убиец обаче нагло отрича да е посягал на други момичета. И така цели 8 години, през които той е осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на 17-годишната цигуларка, и става обитател на най-строго охраняваното крило в бургаския затвор.

Седмица след трагедията с ученичката от музикалното в Поморие

тръгва подписка

за сваляне на

мораториума

върху смъртното

наказание

Над 5000 души искат да чуят за Черньо “смърт чрез разстрел”. В града не спират да се вълнуват колко всъщност са жертивите на циганина, за когото се говори, че действал светкавично и с безпощада, особено ако жертвата се съпротивлява. Следите по трупа на Ваня са показателни. Момичето е брутално изнасилено, влачено из храстите и измъчвано, преди да бъде удушено.

Съмненията на поморийци се подхранват най-вече от мистериозната смърт на 14-годишната Илиана Маринова, открита през декември 1997 г., само четири месеца преди убийството на Ваня. След залавянето на Черньо все по-натрапчив е въпросът има ли връзка между двата случая. Макар че е 3 г. по-малка от Ваня Мандулева, Илиана изглеждала на 17-18. Семействата и на двете момичета живеят в бл. 25 в кв. “Свобода”. Не повече от 200 м делят лобното място на Ваня от скалистия морски бряг, където е намерена Илиана. Разделя ги само главната ул. “Княз Борис”. И двете тийнейджърки са открити голи, а част от вещите им липсват.

Когато е намерено тялото на Илиана, е образувано следствено дело, но по-късно то е

спряно поради

липса на

достътъчно

данни за

насилствена

смърт

Според заключението на съдебномедицинската експертиза смъртта е настъпила след удавяне – патоанатоми откриват пясък в белия ѝ дроб. Родителите ѝ обаче са категорични, че дъщеря им не би посегнала на живота си.

Съмненията, че Илиана е жертва на насилие, идват още от един факт – при аутопсията се установява, че 14-годишната ученичка не е девствена. Поради късното откриване на трупа обаче не е могло да се установи кога е станала дефлорацията. Родителите са убедени, че на дъщеря им е било посегнато насилствено и изтъкват няколко странни наранявания по трупа, които не кореспондират с евентуално самоубийство. Това са кръвонасядане около десния клепач и пукнатина на черепа – травми, получени приживе, според съдебните експерти.

Връхните дрехи на Илиана изчезват, близо до трупа са намерени само дънките ѝ. Баща ѝ Слави Маринов започва собствено разследване, пише писма до различни инстанции в продължение на години.

В началото на 2005 г. бургаският криминалист Радослав Николов, който се заема да разплете случая с Илиана след разговор с баща ѝ, се среща с Черньо в затвора. За пръв път пред него циганинът признава, че преди Ваня е посегнал и на друго момиче.

Осем години

след убийството

на Илиана Черньо

си признава

Той разказва с подробности как я е издебнал, нападнал и умъртвил. Делото е възстановено, събрани са още доказателства, осигурени са и свидетелски показания на други две момичета, също изнасилени от циганина.

Разследването приключва в края на 2006 г. с мнение за съд. “Исках хората да разберат, че детето ми не е посегнало само̀ на живота си, благодарен съм на всички, които съдействаха истината да излезе наяве”, казва Слави Маринов пред “24 часа”.

През 2007 г. Черньо Иванов Чернев получава втора доживотна присъда за убийството на Илиана Славова. Делото се разглежда по съкратената процедура, само за ден, без да се извършва същинско съдебно следствие, защото той признава изцяло вината си.

Прокурорът Мила Георгиева е категорична, че до живот зад решетките е по-страшно от смърт. В пледоарията си тя заявява, че “извършителят е лишен от почти всичко човешко”. След като убил момичето, Черньо се прибрал,

събудил жена си

и започнал

да ѝ пее

песни и да се весели.

Почти веднага след влизането си в затвора циганинът се обръща към религията и става евангелист. Праща рисунки на децата си, а пред екип на “24 часа”, който го посещава тогава в затвора, се кълне, че непрестанно се моли и плаче. Той вероятно отдавна нямаше да е между живите, ако процесът за убийството на цигуларката се водеше година по-рано. Точно в периода 1997-1998 г. тече усилена дискусия за премахване на смъртното наказание, а през 1999 г. това става факт и серийният убиец спасява кожата.

След повече от 15 г. зад решетките Черньо е изведен от зоната на доживотниците, но през 2017 г. е върнат обратно заради поредица от гафове. На няколко пъти надзиратели намират у пандизчията мобилен телефон и днес той отново е изолиран.

След трагедията в Русе екип на “24 часа” поиска отново да разговаря с доживотника, който междувременно съди държавата за лоши условия в затвора. От правосъдното министерство обаче отказаха с аргумента, че от няколко месеца била наложена забрана журналистически екипи да влизат в местата за лишаване от свобода.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ