Една от най-красивите родни журналистки излезна с разтърсваща изповед

1539774582-ksss

Легендарният лекоатлет Ивайло Караньотов и съпруг на актрисата Аня Пенчева е една от звездите на тазгодишното издание на „Фермата“. В един от дейли епизодите на телевизионното риалити бившият спринтьор разкри пред щурата софиянка Христина, че дъщеря му – известната журналистка от БНТ Карина Караньотова – е загубила дете заради тренировките в спортната зала. Чаровната репортерка, разказа от първо лице за може би най-тежкия момент в живота й.

– Г-жо, Караньотова, наистина ли сте направили аборт заради тежки тренировки в спортната зала?

– Миналата година през месец декември забременях и с моят приятел щяхме да имаме второ дете. В края на втория месец видях капки кръв, което е смущаващ признак. Въпреки, че кървенето не винаги е знак за последващ спонтанен аборт, аз усетих че нещо не е както трябва. Спря да ми се гади и гърдите ми спадната. Бяха почивни дни и гинеколожката ми беше почивка, затова посетих известен специалист в Майчин дом. Той ми обясни, че плодът не може повече да се храни, има много нисък пулс, чува се сърцебиене, но не е нормално, а с ниски тонове.

– Как реагирахте Вие при тази новина?

– Попитах лекаря дали е възможно това да се е случило, защото съм претоварила тялото си. Предишният ден бях на малко по-дълга разходка, често ми се налагаше да вдигам и сина ми Иво, който тогава тежеше 13 килограма. Но докторът заяви, че няма категорично доказателство мое действие да е навредило на плода. Той ми обясни, че след осмата седмица тръбичката, от която е трябвало да се храни плацентата, е била затисната от матката.

– При първата Ви бременност имало ли е подобни проблеми?

– Не, тогава се пазех повече. В първите три месеца не извършвах никакви физически движения. След това правех упражнения с тежести. Аз имах една много лека, приятна първа бременност и се подведох, че втория път мога да правя повече неща. Динамиката в живота увеличава риска от спонтанен аборт. Ако пак зачена, ще си почивам, както при първата ми бременност. Баща ми сподели във „Фермата“, че съм ходила на фитнес преди аборта, но това не е вярно. Аз посещавах специални гимнастики за бременни. Ако сега тренирам за бицепс с 12 килограма на ръка тогава съм го правила с 1 килограм.

Но като цяло първите три месеца са най-опасни за бременните жени. Има и суеверия, свързани с това през този период да не се казва на никого или да не се купува нищо.

– Каква беше официалната диагноза на лекаря за наложилия се аборт?

– Той каза, че няма отлепяне на плода. Тоест при физическа активност се получава такова отлепяне. Докторът ми обясни, че имам обърната матка и тя се е изместила и е затиснала връзката между плода и плацентата. Аз съм станала жертва на много рядък случай. Затова няма гаранция, че, ако първата бременност е преминала прекрасно, то втората няма да има проблеми или обратното.

– Какъв съвет бихте дали на жените, които преживяват този ад?

– В никакъв случай не трябва да губят кураж. При мен се случи с втора бременност и аз го понесох по-леко, защото имах утехата с първото дете. Но, ако това се случи на жени с първа бременност, много по-тежко се преживява. Тогава те започват да си мислят всякаква неща, че не могат да имат деца или че при следващата бременност пак ще имат проблеми. Това не е гаранция, защото всяка бременност си е индивидуална.

– Как се осъществи самия аборт?

– Както раждането трябва да се случи по естествен начин, така и абортът. Когато аз отидох на преглед плодът беше още жив, гинекологът ме посъветва да изчакам три дни и на втория ден вкъщи, една нощ, всичко стана по естествен път и природата сама изхвърли плода. Аз не съм ходила по лекари, за да правя аборт. Дори и да бяхме опитали да направим опит за задържане на плода със залежаваме или хапчета, докторът беше категоричен, че има риск това да бъде увреден плод.

– Темата със спонтанния аборт е много болна и винаги актуална за жените. Съгласна ли сте, че много от тях се срамуват да говорят за този проблем?

– Да, има хора, които дори за майка си не знаят, че е имала спонтанен аборт. Това се приема като нещо срамно и жените се притесняват да говорят по тази тема, именно, за да не ги обвинят, че са пометнали заради безотговорно отношение. Първите три месеца бременността е несигурна и не добре жените да понасят такива обвинения. Затова трябва да се говори за този проблем, защото е нещо напълно естествено.

– Вие самата и вашия приятел правите ли планове за още деца?

– Да, след спонтанен аборт се изчаква 6 месеца, които вече са минали, живот и здраве и това ще се случи.

– Имате син – Иво, който е на 3 години и половина. Записан ли е вече на детска градина?

– Да, записан е, дори има доста наситена програма. Там работят по системата Монтесори, която е одобрена от МОН, но е малка по-алтернативна. Той ходи на футбол и музика, учи всичко на английски. Като цяло сме много доволни.

– Какво е мнението Ви за участието на баща Ви във „Фермата“?

– Баща ми предизвика емоции в риалитито. Обикновено, когато се появи някъде, хората не остават безразлични към него, но във „Фермата“ той показа, че може да прави много неща с ръцете си, да гради. Аз знам за тази негова страст, но беше хубаво всички да ги видят. Той винаги е бил такъв – перфекционист, маниак. Построил е няколко къщи, винаги е бил водач на бригадите и лидер. Обича да прави изпипани неща.

– Наскоро новините на БНТ 2, където Вие работехте, бяха закрити и се преместихте в БНТ 1. Как се чувствате и има ли някаква коренна промяна?

– От както съществуваше БНТ 2 на много зрители им правеше впечатление, че там се обръща много внимание на новините от столицата, докато в БНТ 1 такава информация беше много оскъдна. След като закриха новините на БНТ 2 и мен ме назначиха ресор Община в БНТ 1, започнаха да присъстват доста по-ярко софийските новини, за които аз отговарям. Чувствам се много добре, екипът е страхотен, радвам се, че работя сред такива професионалисти.

Източник: „БЛИЦ“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ