Валери Симеонов безкомпромисен: Няма връщане назад за Волен Сидеров! Да скръцнем със зъби на Русия за газа и унижението от страна на Путин!

Волен Валери

Валери Симеонов коментира думите на Бойко Борисов в Брюксел, че в България влизат определени хора, които се следят от службите. Така премиерът отговори на журналистически въпрос за руските кибератаки.

„Мисля, че става въпрос за един процес в развитие и позиция, която не е доизградена. Ще бъде прибързано да коментираме изказването на Борисов в Брюксел, което е направено на крак. Мисля, че за участието на руските тайни служби в случая „Скрипал“ няма никакво съмнение, запознал съм се с фактите, има доказателства и България трябва да се присъедини към останалите държави. Подчертавам, че темата не е била на вниманието на правителството и Министерски съвет. Съгласен съм с Борисов, че икономиката е над всичко. Свидетели сме на една 4 годишна война между две държави, но газопроводът продължава да върви между тези държави“, заяви вицепремиерът Симеонов.

Симеонов заяви също, че имаме основателна причина да „скръцнем със зъби“ на Русия за цената на газа, цената на горивата и как така в Македония те са с 50% по-евтини. На въпрос на водещия, дали тези въпроси не се поставят на правителствените заседания и дали не е задал въпрос, защо България не реагира на унижението, на което ни подлага Путин, лидерът ан НФСБ отговори. „Тези въпроси не се поставят на заседания, там обсъждаме предложения от министерствата, законопроекти, доклади за международни форум. Няма общи разговори и диалог, защото няма време за това. Там се задават предварително подготвени въпроси. Това за което питате се обсъжда на коалиционен съвет и на съвет на партиите“.

Вицепремиерът обясни, че не може да се прави паралел между искането България да застане зад Виктор Орбан и Унгария и това правителството да има ясна позиция за санкции срещу Русия. Валери Симеонов каза, че няма право в качеството си на лидер на партия да внася докладни и допълни, че дори и да го направи подобно нещо няма да бъде обсъден.

„В моя дневен ред има много дълъг списък със задачи, въпроса с Русия мога да го повдигна, когато видя, че е особенно важен“, заяви Симеонов и припомни борбата му с лобисткия закон за приватизацията, който щеше да спести няколко милиона на Кирил Домусчиев, както и борбата му с мутрите по морето.

„Не обичам да изпреварвам събитията, въпросът ще бъде поставен. Вчера също беше коментиран с Борисов, но няма да коментирам повече“, заяви още Симеонов и подчерта, че той като лидер на НФСБ е заявил своята позиция, а Борисов е изразил позицията на ГЕРБ вчера в Брюксел.

На въпрос какво са казали от правителството за обидата на руския президент пред Себастиан Курц, Симеонов заяви, че е достатъчно какво е казал той пред медиите.

На въпрос как продължава да издържа в коалицията, Симеонов заяви, че и той се чуди, но веднага допълни, че е най-лесно да изтегли НФСБ, което ще доведе до предсрочни избори. „На всички ни е ясно, че ако не сме заедно, а по отделно „Обединени патриоти“ нямат никакъв шанс. Влизат ГЕРБ, другите ще бъдат БСП, следващите ще бъдат ДПС и вероятно НФСБ с 15 човека. Ще има ли тогава кого да попитате за позиция срещу Русия например или по друг въпрос. Коя е ползата за България“, запита вицепремиерът.

После Валери Симеонов коментира и скандала с Волен Сидеров. „Ние внимателно обсъдихме тази крачка и му показахме жълт картон като свалихме доверието от него. Този филм приключи вече, Сидеров не може да бъде председател на парламентарната група. Вероятно ще предложим ротационен принцип“, заяви той.

При вариант, че не бъде прието, Симеонов заяви, че тогава може трима – по един от всяка партия, да бъдат отговорни. „За мен Сидеров вече морално не е председател на групата и това не е заради нападките от последните дни, а заради кампанията на обругаване, възпрепятсване на работата, бавене на законопроекти, само защото са наши и това е от година“, заяви той.

Вицепремиерът подчерта, че са в коалиция за изпълнение на точно определена програма и ако тя бъде нарушена и не се спазва, тогава НФСБ няма да има място в управлението.

За посещението си в Украйна вицепремиерът заяви, че е постигнато изключително много – ще се изучава български език в училищата, запазване на райони, откриване на българско училище до 8-и клас в Одеса, самостоятелна сграда, ремонт на пътищата, както и административните пречки, които съществуват пред ферибота Одеса-Варна.

За случващото се в Босилеград и българската малцинство в Сърбия, Симеонов обясни, че срещу нашите сънародници има жесток натиск и репресия от сръбска страна. Той допълни, че предстои важен избор, на който трябва да се излъчи представител на всяко малцинство. Докато българите искат премахването на кмета на Босилеград Захариев, само преди ден сръбски партийни функционери са се обаждали на участници в листите и са били заплашване да подкрепят Захариев, като представител на българите. Заплахите са били, че ако не го направят ще им бъде съсипан бизнеса, ще има уволнения, неща които Симеонов сравни със социалистическия режим в България преди 10-ти ноември.

„Извършена е репресия, сръбската държава която ни уверява, че спазва всички демократични ценности, в същото време репресира българската общност. Аз от сега казвам, че когато се повдигне въпроса за членството на Сърбия в ЕС, аз ще съм първия, който ще се обяви против“, категоричен беше Симеонов.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ