Огромен скандал със сериала „Откраднат живот“ разтресе мрежата

откраднат живот

Епизодът на медицинската сага „Откраднат живот“ от този вторник, в който три възпитателки от детска градина признават, че са откраднали луканка от закуската на децата, предизвика истинска лавина от неодобрение сред учителското съсловие.

Една от най-големите Фейсбук групи „Детски учители“ събра гнева на възпитатели от цяла България, като най-силните гласове в нея дори са готови да стигнат до съд с екипа на сериала заради уронване престижа на професията им. Най-разгневените обсъдиха възможността да сезират синдиката си и да бъде повдигнат колективен иск. Други обясниха, че учителите нямат достъп до кухнята, а трети – че в детската градина не се сервира луканка. Само за няколко часа публикацията събра над 200 коментара, голяма част от които неодобрителни. Единици предположиха, че това е художествена измислица и „не трябва да се преувеличава“.

Сюжетът на серията се завъртя около възпитателка от детска градина „Еделвайс“, която постъпи при д-р Борис Тасев (Наум Шопов-младши) с болки в корема. Веднага след нея помощ потърсиха още две нейни колежки. След заплаха на лекаря, че ще сезира РЗИ, учителките си признаха, че са откраднали луканката от закуската на децата и са я изяли, защото заплатите им са мизерни.

„Случаят със сцената с учителки, които взимат храна от децата може да бъде нареден с десетки други казуси, разглеждани в „Откраднат живот“. В художествено произведение, каквото е телевизионният сериал, се включват изключения и парадокси от действителния живот. Частният случай категорично не претендира за профил на професионалистите в България. Нека не забравяме, че историята започна с разменени деца от лекари, което би могло да постави под съмнение авторитета на акушер-гинеколозите, коментира пред „Монитор“ сценарният екип на сагата.

„Целта ни обаче не е била да оставим петно върху професията, а да създадем завръзка в сюжета с решението на определени хора, които биха нарушили принципите си“, допълниха те и напомниха, че през 2017 г. в плевенската детска градина „Калина“ има регистриран случай на проверка на служители (готвачки), които са хванати с млечни продукти от дневното меню, предвидено за децата. През последната година няколко пъти в публичното пространство се появиха и записи на учителки, които проявяват агресия към децата. Професията не трябва да бъде заклеймявана, но случващото се може да бъде начало на диалог с обществото – дори и чрез художествено съдържание, допълва екипът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ