Важно! На първо четене: Депутатите решиха с колко ще се увеличат данъците на старите коли и второ жилище

Менда Стоянова

С 20-30% скача данъкът за собствениците на стари автомобили, реши парламентът, като прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене.

По думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стъпката е доста умерена, тъй като за старите коли и сега данъкът бил по-нисък, пише Флагман.бг.

„За автомобилите се въвежда коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на база на мощността на автомобила и годината на неговото производство, се допълва с един екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификати под 3, ще имат утежнение в данъка за сметка на по-новите, които имат сертификати 5 и 6”, обясни Стоянова.

Тя каза още, че „като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това и дали ще продължим да се превръщаме втора употреба пазар за старите коли в Европа“.
Тя бе категорича, че трябва да има комплексни мерки за подобряване на въздуха в големите и малките градове.

Новият данък за стари автомобили ще се определя на местно ниво, от общинските съвети.
Очаква се, че няма да надхвърли 30%. Сега някои от собствениците на такива коли плащали данък от порядъка на 6-7 лева.

Новият закон засяга и данъкът за второ жилище.

Ако имаш повече от едно основно жилище, вече няма да можеш да се възползваш от данъчна отстъпка от 50%.
„Облекчение от 50 % от данъка се е ползваше за основно жилище. Сами разбирате, че всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, просто е заобикалял закона. Сега с този текст прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са се опитвали да бягат от закона“, обясни Стоянова.
Причината била и липсата на връзка между общините, сега това нямало как да стане.

Единственият отрицателн вот по закона даде от трибуната депутатът от БСП Иван Иванов. Той каза, че социалистите подкрепят екологията, но ще бъдат ударени отново бедните хора.
”Кой мисли, че се вдигат данъците. Няма как да накараме тези хора да си купят нови коли. Има само политика за увеличаване на данъците, а тя е пагубна”, каза Иван Иванов.
Законът минава на второ четене, а срокът за промени е 6 дни, решиха депутатите.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ