Шофьорът, който спаси 13 деца и умря, за последно звъннал на жена си, че след курса отива на кафе

Image_7106069_126

– Всички са живи благодарение на геройството

на Румен Архипов, казваха родители и учители,

след като си взеха последно сбогом с него

– Близките му не знаели, че има проблеми със сърцето

– От инспектората проверяват защо с

учениците не е пътувал възпитател

Шофьорът на ученически микробус, който спаси 13 деца, но издъхна зад волана, ще бъде обявен за почетен гражданин на Кюстендил. “24 часа” вече го номинира заедно с полицая Румен Костадинов за кампанията си “Достойните българи”.

Както “24 часа” писа, 54-годишният Румен Архипов почина в понеделник следобед. Докато карал ученици от Кюстендил до с. Слокощица, получил инфаркт, но успял да отклони буса от опасен участък.

Никой от близките му не подозирал, че има проблеми със сърцето. Дори преди да тръгне за училището, се обадил на жена си и ѝ казал, че след курса ще ходи на кафе.

13-те деца, които карал, са на възраст от 9 до 14 г. Трима от тях учат в началното училище “Св. Кл. Охридски”, останалите са от Природоматематическата гимназия “Проф. Емануил Йорданов” в Кюстендил. Двете училища са в една сграда.

След края на първа смяна учениците се качват в микробуса при “чичо Румен”, както наричали шофьора, за да ги откара по домовете им в Слокощица – на около 5 км от града.

Малко преди селото пътят прави остър завой, а от едната страна е скат. Точно в този момент водачът усеща, че му прилошава. Успява да премине опасния участък и със сетни сили, докато бусът навлиза в селото, дръпнал ръчната спирачка. Както по-късно ще разкажат децата,

“натиснал и с

двата крака

педала на

спирачката”

Първоначалният оглед на буса показал, че Архипов е успял и да изключи двигателя. Отклонява автомобила към здрава бетонна ограда на къща, пред която има и кофа за боклук. Следва удар в оградата, омекотен преди това от кофата.

“Бяхме в двора с жена ми, когато чух силен удар. Излязох и видях, че в оградата на къщата се е блъснал автобусът с деца от ПМГ. В него беше и дъщеря ми. Прескочих оградата и се втурнах към буса”, разказва полицаят Румен Костадинов, който е в отпуск.

В първия момент се стреснал, че зад волана няма човек. Отворил вратата и видял, че водачът е полегнал надясно. Полицаят започнал да извежда навън едно по едно децата и да ги успокоява. Установил, че няма пострадал ученик. Случайно минаващ съсе му помогнал да свалят шофьора на тротоара.

Костадинов първо отворил устата на Архипов, за да провери дали не си е глътнал езика. После започнал да му прави изкуствено дишане и сърдечен масаж, полял го и с вода, за да се свести. През това време казал на съпругата си да се обади на тел. 112. Сам той звъннал на дежурната на районното управление в Кюстендил.

През това време свалените от буса деца били отведени настрани от мястото. Някои дори не разбрали, че шофьорът е починал. Но всички били изплашени от инцидента. Две линейки пристигнали бързо и транспортирали до болницата водача. По пътя медиците не спирали с реанимационните действия, но, за съжаление, той е бил починал още на място.

Аутопсията

показала, че е

получил инфаркт

заради хронични увреждания на сърцето.

“Всеки на мое място би постъпил така. Не се чувствам герой. Герой е шофьорът, който със сетни сили се е опитвал да омекоти удара и да спаси децата. Съзнавал е, че нещо се случва, и е действал с мисълта да избегне трагедия с учениците. Невероятна реакция на човек в последния му дъх. Поклон пред паметта му”, каза полицаят Костадинов, който повече от 15 г. работи в Охранителна полиция.

Синът на кмета на с. Слокощица Румен Калфин също бил в буса. “Наклонът на улицата е над 30 градуса. Метри преди това е опасният и остър завой, можело е да се преобърне и да стане голям инцидент. Този човек прояви геройства. Умря, но запази живота на децата”, каза кметът.

Архипов работи повече от 15 г. като шофьор във фирмата на Иван Иванов, която от тази учебна година има договор с двете училища за извозване на децата. Колегите му казват, че бил изключително съвестен водач. С шефа си били и семейни приятели.

Минути преди Архипов да потегли към училището, двамата били заедно. Тогава шофьорът се обадил на жена си, че като закара учениците, ще изпие едно кафе. Близките му са категорични са, че живеел здравословно, не е близвал алкохол.

Обичал

пътешествията и

имал невероятно

чувство за хумор,

каза през сълзи дъщеря му Оля. Доскоро тя бе журналист в телевизия в Кюстендил.

Румен бил веселяк и децата, които возел, много го харесвали. Бил любимият им шофьор на ученически бус. Винаги при лошо време ги откарвал до домовете им, не ги оставялна спирката. Познавал родителите им.

В сряда на поклонението в дома му в Кюстендил пристигнаха всички родители на учениците, за да му благодарят за спасените животи. Много учители също се поклониха пред паметта му.

“Част от децата бяха в шок, други въобще не разбрали какво се е случило. Направихме среща с психолог с всяко дете. Те са добре благодарение на геройството на шофьора”, каза директорката на математическата гимназия Екатерина Паскалева.

По закон децата трябва да са придружавани от педагог или възпитател по време на пътуването. Такъв не е имало в микробуса. “От регионалното управление по образование сме назначили проверка, за да се изясни кой по график е трябвало да пътува с децата”, каза шефът на инспектората Мая Николова.

Прокуратурата назначи автотехническа експертиза. Ще се провери техническото състояние на автомобила, изискани са всички документи от фирмата, както и договора за превоз с ПМГ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ