Нинова се нахвърли на ГЕРБ: За 10 години заменихте думите „достъпност“ и „безплатност“ с „връзки“ и с „пари“!

корнелия нинова

Искаме оставката на кабинета – за 10 години докараха здравеопазването до там, че думите „достъпност“ и „безплатност“, се заменят с „връзки“ и с „пари“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“.

Преди дебата Нинова честити празника на лекарите. „Пожелаваме им да бъдат здрави, да имат сили, да продължат да помагат и да лекуват българския народ. Призоваваме ги да бъдат активни участници в разговорите и във вземането на решението за бъдещето на здравната система“, каза Нинова, цитирана от Фокус.

„БСП за България“ искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България в последните десет. За тези десет години той смени 9 министри, почти по министър на година и 8 управители на НЗОК.

Резултатът днес е следният: парите за здравеопазване в този период се увеличават непрекъснато и днес достигат 9 млрд. лв. 4 млрд. лв., уважаеми българи, плащате от джоба си т.е. нарушено е вашето основно, гарантирано от Конституцията право за безплатно здравеопазване. Плащате за избор на екип, за медицински изделия, за консумативи над масата и под масата. В резултат на това управление здравеопазването вече не гарантира достъпност, както е по Конституцията – 80% от болниците са в три големи града“, заяви още Нинова и коментира, че една родилка трябва да пътува от Свищов до Велико Търново.

„Общинските болници фалират, те дължат около 500 млн. лв. Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин и други, но до тях и в дворовете на областните болници изникват печеливши частни структури“, допълни Нинова.

„Уважаеми управляващи, за 10 години докарахте системата до там, че „достъпност“ и „безплатност“ трябва да замените с „връзки“ и с „пари“, ако нямаш едно от двете или и двете едновременно, си обречен“, заяви лидерът на БСП.

Тя посочи, че БСП иска оставката на кабинета и заради лекарствената политика.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ