Цецка Цачева е категорична: Няма да предадем българските граничари на Турция

цецка цачева

България е подписала Конвенцията, че не е възможно да се стигне до това те да бъдат предадени на турската страна. Искам да разсея всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Турция на нашите граждани. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Така тя отговори на въпрос за действията на страната ни за защита на четиримата граничари, защитили държавната граница през 2008 година. Припомняме, че само преди дни в Бургас и Пловдив имаше и протести в защита на Михаил Цонков и тримата му колеги.

„Вярно е обаче, че нямаме механизъм, по който българската държава да прекрати делото в Турция“, направи важно уточнение тя.

„Производството в Турция се води по общ наказателен ред. В България такова производство никога не е стартирано, защото никой не е ангажирал вина на длъжностни лица, които в службата си са опазили българската граница“, обясни Цачева.

„Българските граничари имаха възможност да обсъдят с експертите какви действия следва да се предприемат оттук нататък. Министерството на правосъдието не може да се меси пряко в работата на българските съдебни органи, както и в работата на конкретния съд“, уточни тя.

„Считаме, че без значение процедурата за правна помощ, която в момента се реализира от съда в Бургас, е изключително важно да се осигури защитата на сънародниците ни пред турския съда“, каза още правосъдният министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ