Интервю с Д-р Асен Цеков – Столичен лекар на годината 2018, представител на „Sofia Riders“, основател на „Да дарим усмивка“!

Софийски мотористи Да дарим усмивка Роман (37)

Кажи няколко думи за себа си. Ти си основател на “Да дарим усмивка”.

 

Аз съм неврохирург и запален моторист. Предпочитам хората да кажат няколко думи за мен.

 

Кога и как де зароди идеята за тази инициатива?

 

Идеята се роди супер случайно. Точно преди една година ни дойде идеята за “Да дарим усмивка”. Иначе да помагаме на домове, деца и хора в нужда започнахме преди 3-4 години, когато за първи път попаднах точно в този дом. Тогава видях как децата ходят по джапанки и по чорапи в кишата и снега. В онзи момент нещо се пречупи в мен.

 

Защо избрахте точно дома в Роман?

 

По много причини. Първата е, че тук са най-много деца от всички домове които сме посещавали. Тук са 33 деца, плюс-минус 2-3 деца през всеки един момент от годината. Второ това не е един дом. Това са три дома под един покрив. Третата причина е че тук мизерията е голяма. Тук имат най-много нужда от помощ, затова е и основния дом който посещаваме.

 

Колко човека се занимавате с организацията?

 

Може би организацията варира от 50 до 150 човека, в зависимост от нуждите и кампанията която сме поели. Основното звено, които сме ангажирани е окло 20-25 човека.

 

Какви хора помагат?

 

Всякакви хора. От политици, милионери до социално слаби хора.

 

Политиците, милионерите или социално слабите?Кои помагат повече?

 

Най-много помагат добрите хора.

 

Разкажи ми за първия път когато посети дома.

 

Ооо това беше много емоционално преживяване. Както вече казах, децата шляпаха в кишата боси, по къси панталони, бяха гладни, много лошо облечени. Някои бяха почти голи. Самия дом изглеждаше потресаващо. Дограмите бяха стари, стъклата бяха счупени, леглата се разпадаха. Децата спяха на студено. Беше една драматична картина.

 

Идвали ли са тук известни личности?

 

Да наскоро Мария Илиева беше тук. Тя е близка моя приятелка. Други музиканти са идвали, като Светла Дукатева , представители на 100 кабагайди. И всички те помагат.

Как реагират хората когато дойдат за пръв път тук?

 

Мога да дам пример от днес. Доведох човек който работи в сверата на киноиндустрията. Когато спряхме с колата, не слязохме 5 минути, защото той плачеше. Трябваше да се успокои.

 

Колко често посещавате дома?

 

Веднъж месечно. През лятото пропускаме един месец, защото пращаме децата на море.

 

От какво най-много имат нужда децата?

 

Нуждите им са много елементарни. Най-гляма нужда имат от внимание и социален контакт с нормални хора. Другите им нужди са битови, храна и дрехи.

 

Доколкото знам никога не дарявате пари. Всичко е във формата на храна, дрехи, принадлежности, играчки. Защо?

 

Защото искаме да разбием схемата за дарения в България. Искаме да направим така, че човек да помага на човек. От ръка на ръка. Когато някой иска да дари нещо, тои винаги е добре дошъл. Ако иска да го даде лично или да види, че е оставено тук. Така искаме да няма никакви съмнения и всичко да бъде прозрачно.

 

Освен в КСУДУ гр.Роман къде още дарявате усмивки?

 

Нявсякъде където е нужно и знаем. Тази година сме помогнали на много хора. Чисто битово на семейства, които запазваме в тайна естествено. Не обичаме да парадираме с това. Помогнахме на даца от Добрич. Изпратихме 20 деца на море. Това беше една моя инициатива. На рождения ми ден. Цялата група икаше да ми подари нещо. Аз им казах, че не искам. Събрахме в една кутия средства и с тях помогнахме на децата да отидат на море. Малко преди това бяха казали на децата, че тази година няма да отидат на море, защото дома няма нужните средства.

 

Работите ли с други организации?

 

С организации не. С клубове. Работим основно с подкрепата на “Софийски мотористи” . Всъщност кампанията “Да дарим усмивка” е част от “Софийски мотористи”. Работим и с други групи които са свързани основно с мото спортовете. Когато има нужда те идват и помагаме на всички.

 

Казваш, че мотористите помагат най-много. Това означава ли, че може да развенчаем мита, че мотористите са лошите момчета?

 

Мотористите не са лоши момчета. Те са хора със големи сърца. Този мит е наслоен в обществото по незнайни причини и ние със социалните си постъпки, с благотворителната  дейност, с това че помагаме да се промени закона за пътищата, да има по строги мерки срещу нарушителите, опитваме да покажем, че под всяка каска има човек. Този човек има професия, семейство което го чака вкъщи. Той е просто един човек. Не трябва да се делиме на мотористи и други.

 

Ако някой иска да помогне, как може да се свърже с вас?

 

Във facebook има група “Да дарим усмивка”. Цялата ни кампания е на тази платформа. Фсъщност не е кампания. “Да дарим усмивка” е една идея. Това е една група от приятели, която можете да намерите във facebook, да ни пишете и винаги някойще се отзове.

 

Имали ли сте сигнали от бетстващи хора, които в действителност нямат нужда от помощ?

 

За съжаление всеки месец имаме по няколко такива.

 

С какви трудности се сблъсквате помагайки на хората?

 

Не бих казал, че се сблъскваме с трудности. По скоро с неща които ни отнемат повече време. Ако искаш да помогнеш, винаги има начин.

 

Какво искаш да кажеш на хората които четът това интервю?

 

Човек, стига да може трябва да помага. Помагайки на нуждаещите се, помагаме на себе си.

“Лошите” мотористи от “Sofia Riders” помагат на сираци и бедстващи хора! (ГАЛЕРИЯ)


4 comments

 • ID

  22.10.2018 at 22:41

  Хубаво интервю.
  Много правописни грешки.

  Reply

 • Жоро

  24.10.2018 at 16:43

  Вие правопис и пунктоация за нищо ги нямате. Иначе браво на доктора и хората покрай него. Трябва да си помагаме.

  Reply

 • Сиса

  15.05.2019 at 20:53

  Момчето се е заело с хубава кауза, но баща му като лекар първо иска да му се плати операцията, взема парите, а операцията му некачествена, пациента страда от некъдърността му! Пълен нещастник е! После в Германия ни излекуваха от раз.
  Много жалко, че си правят реклами тези баща и син!
  От препатило семейство!

  Reply

 • Пациент

  24.06.2019 at 17:56

  Уникален доктор и човек и той и баща му, само те поставиха диагноза и ни решиха годишно страдание!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ