Обрати във времето: Топклиматологът Рачев прогнозира: Зимата идва в сряда и си отива в…

Георги Рачев

На уникално метеорологично явление ще станем свидетели тази седмица Това разкри пред Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев. Той заяви, че в сряда времето ще се застуди рязко, като температурите ще достигнат почти зимни стойности. В петък, събота и неделя обаче времето ще се затопли и термометрите ще стигнат 20-24 градуса. „Готови сме за море“, заяви в типичния си оптимистичен стил климатологът.

Студеният въздух ще нахлуе от Северно море в сряда, в четвъртък температурите ще бъдат много ниски, а още от петък започва „взривно затопляне“.

„Високото атмосферно налягане ще се задържи в Европа, италианците най-много ще страдат. А над България от югозапад ще се изнася много топъл въздух с фьонови прояви. За първи път виждам от десетина години такова рязко обръщане на 180 градуса – от лют студ и начало на зимата до циганско лято… Ама какво циганско лято, то в продължение на няколко дни температурите ще бъдат над 20 градуса“, допълни той.

Топклиматологът коментира и каква ще бъде зимата.

„Чака ни топла зима. Но ние сме в едно ъгълче, в което ще има „студени инжекции“. С Италия и Испания попадаме в един сегмент, който определя по-топло време. А то и сега е топло, тъй като ще изпратим октомври с 1-2 градуса над нормалното. Очертава се по-сухо време. Но са възможни и средиземноморски циклони“, отбеляза климатологът.

„Но засега – топла и сравнително нормална по отношение на валежите зима“, заяви проф. Георги Рачев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ