Синдикалист от МВР обясни: Защо ромите бият полицаи все по-често и безнаказано?

Полиция

Роми пребиват полицаи, защото някои политици флиртуват с тази общност. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия заместник-председателят на Синдикалната организация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Вина имат и десетките НПО-та, които усвоиха милиони левове за интеграцията на тези хора, добави той.

„Ако използваме сила, организации, които защитават извършителите, започват да ни обвиняват. Вижда се толериране на тази общност и от това страдаме всички“, заяви Кузманов.

Ние очакваме полицаите да ни защитават, а те са пребивани, констатира водещият Виктор Николаев.

Само за седмица бяха извършени две нападения над полицаи в ромски махали – в Гълъбово и в Сливен. При опит да изпълнят служебните си задължения, органите на реда биват атакувани. При последния случай в Гълъбово един от полицаите се озова в болница след проверка по сигнал за силна музика.

“Факт е, че политиците флиртуват с ромската общност и създават предпоставки те да се чувстват ненаказуеми. Младен Маринов обаче веднага взе отношение по случая. Той повдигна и темата за оборудването на полицаите. Нашата екипировка не е такава, че да запази служителите“, коментира Кузманов.

Според него органите на реда, които обслужват ромските махали, са добре подготвени професионалисти.

„Изпратените полицейски служители са видели 10 пияни роми, които слушали музика и нарушавали реда през нощта. На призива да спазват реда, реагирали агресивно“, каза пред камерата на Нова телевизия комисар Димитър Величков.

„Получихме снощи сигнал за шум в квартал „Надежда“. Човекът, който пускаше музиката, беше агресивен и се наложи да го задържим, но ни нападнаха негови роднини. Замерваха ни с предмети“, сподели пък пострадалият полицай Цветан Иванов.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ