Извънредно! Разкриха най-голямата печатница за фалшиви пари за последните 20 години

Иван-Гешев

Разкрита е най-голямата печатница за неистинни парични знаци в последните 11 години. Това каза на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев.

„За последните 3 дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години“, коментира той.

„Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара“, заяви Иван Гешев. Заместникът на ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров допълни, че са претърсени над 30 адреса, на които са открити фалшивите парични знаци. Иван Гешев уточни, че печатницата е открита в хотел в Слънчев бряг. Намерените банкноти са били по 500 евро и 50 долара.

„Като обвиняеми са привлечени 4 лица“, заяви наблюдаващият прокурор Евжгения Деянова. Тя и уточни, че хората са задържани в процес на изготвяне на паричните знаци

„Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран“, коментира тя. „Банкнотите имат всички елементи на защита, воден знак и светещи линии, както истинските“, поясни Евгения Деянова. „Предстои банкнотите тепърва да бъдат предоставени за анализ, включително на Интерпол“, каза още наблюдаващият прокурор.

Собственикът на хотела в Слънчев бряг, в който е открита фабриката за фалшиви пари, е един от участниците и е задържан, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. „Организираната престъпна група е изключително конспиративна. Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите, са контингент по тази линия от доста години“, обясни той. „Лицата взимаха предохранителни мерки. По случая са използвани всички способи на СРС“, допълни Ивайло Спиридонов.

„Самите обекти си мислеха, че се крият“, коментира той. „По този случай може да бъде написана книга“, посочи гл. комисар. „Има установени тайни квартири, които бяха обискирани. Парите са намерени на различни места, складирани“, поясни той.

„Една такава печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години. Въпросните парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара“, обясни Ивайло Спиридонов. „Парите се пласират там, където вървят. Клиентите идват до България, за да си ги вземат“, посочи той. „Работим по случая от януари, избрали сме точния момент“, каза още Ивайло Спиридонов.

Източник: ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ