Вдовицата на Жоро Плъха убит от д-р Иван Димитров иска кръвнина от 200 хиляди лева

жоро плъха

За 200 хиляди лева кръвнина ще претендира в съдебна зала вдовицата на серийния обирджия Георги Джевизов, познат в Пловдив като Плъха. Надежда Атанасова настоява да обезпечи трите си деца, за да ги прати далеч в чужбина, да се изучат и да не последват съдбата на баща си. Така тя на практика се отказва от първоначалното си намерение да не настоява за обезщетение, предава bgdnes.com

Жоро е застрелян в чужд двор, а за смъртта му е обвинен рентгенологът Иван Димитров. Веднага след случая Надежда заяви, че не иска пари, а „кръв за кръв“. Заедно с майка си Златка и сестрата Силвия Атанасова призоваха за доживотна присъда за доктор Иван Димитров, стрелял по Жоро Плъха, който влиза в двора на дома му посред нощ.

Тъщата и балдъзата на Жоро Плъха нямат право да участват като частни обвинители в заседанието. Затова трите деца, които са наследници на Жоро Плъха, ще бъдат представлявани само от майка им Надежда. Само тя може да бъде конституирана като частен обвинител и да предявява финансови претенции.

Братът на Жоро, който също иска да участва активно, няма да участва в делото освен като свидетел, тъй като не е пряк наследник на загиналия.

Кръвна проба на трите деца на Жоро Плъха ще установи дали той е техен баща. Изследванията са важни за обезщетението, за което драпат опечалените близки, за чието препитание се грижел именно младият рецидивист.

На финала е досъдебното производство срещу пловдивския рентгенолог Димитров. Инцидентът става на На 2 март т.г. около 1,30 часа посред нощ.

Разследването трябваше да приключи в началото на септември заради две важни медицински експертизи.

„По моя информация те още не са готови“, лаконичен е адвокатът на лекаря Георги Кутрянски. Така срокът за разследване е удължен с още два месеца и се очаква през ноември да бъде внесен обвинителният акт.

Лекарят е с две обвинения – за причиняване на смърт, превишавайки пределите на неизбежната отбрана, и за незаконно притежаване на боеприпаси и пистолет. В жилището му са открити 17 патрона без разрешителни. 16 от тях са за “Макаров”.

За първото престъпление се предвиждат до 5 г. лишаване от свобода, за второто – от 2 до 8 г.

Все още не е открито оръжието на престъплението. Разследващите разкриха, че медикът е бил сам в дома си и в продължение на 30 минути е наблюдавал подготовката за кражбата. Той забелязал, че в гаража му свети, и изчаквал да види какво ще се случи. Взел е незаконния си пистолет “Валтер”, слязъл в двора и последвал сблъсък с 38-годишния рецидивист Жоро Джевизов. При разпитите д-р Димитров заявил, че извикал на циганина “Стой, полиция!” и стрелял първо във въздуха. Според обясненията му апашът започнал да го замеря с различни предмети, сред които нож и желязна тръба. С единия от тях го уцелил в глезена. Побягвайки, Плъха запратил и метална табела към медика. Именно тогава рентгенологът стрелял по него и го улучил в гърдите.

Медицинските експертизи трябва да установят дали е възможно доктор Димитров да се самонаръга, за да оправдае стрелбата си. Експертизата е ключова за делото.

Близките на Жоро Плъха вече се стягат за съдебна битка. Джевизов е известен в криминалния контингент с множеството си кражби. В гетото го наричат Магнитните ръце, защото е специализиран в обири на автомобили и жилища. Има 9 присъди, за последно излязъл от затвора през 2014 г.

„Мъжът ми е отишъл по малка нужда под балкона на този доктор, той е излязъл и го е застрелял. Мислил си, че е крадец. Той обаче няма право да стреля по Жоро. Всичко е лъжа и измама“, защитава покойния си мъж жена му Надежда. Тя твърди, че съпругът й е с висше образование и знае английски, немски и турски.

„Ние искаме кръв за кръв. Ще му пожелая най-лошото да му се случи на този доктор, който е застрелял мъжа ми. Съпругът ми не може да влезе в къщата на друг“ категорична е тя. По думите на жената д-р Димитров има още 2 убийства, а това му е третото.

„Моят мъж има присъди за побой. Бие си се с хората, което за мен е нормално. Категорично искам доживотна присъда за този доктор“, казва още жената на Жоро Плъха.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ