Честито: Ще вали сняг още утре, слагайте зимните гуми

Сняг

Шофьорите да не тръгват с летни гуми към планинските проходи, защото прогнозата на синоптиците предвижда влошаване на времето. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

По високопланинските проходи през следващото денонощие се очаква влошаване на времето и на много места е възможно дъждът да премине в сняг. Прогнозата на синоптиците е за значително застудяване. В тази връзка Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват на път с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Пътноподдържащите дружества са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг. Директорите на пътните управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

По план 234 трябва да бъдат снегорините в готовност на територията на столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова уточни, че ще има 53 снегорина на територията, която е извън градската част по републиканските и общинските пътища. „Има допълнителна техника. 52 броя допълнителна техника за града и 14 броя допълнителна техника за зоните около София“, каза Фандъкова.

„От 23 октомври започнаха проверки на колегите от Столичния инспекторат за готовността на почистващите фирми за зимния сезон. Вече са проверени две от фирмите. Общо на 8 зони е разделена София, отделно от това имаме и зони за общинските пътища и онази част от републиканската мрежа, за която отговаря Столична община“, допълни кметът и уточни, че проверката ще продължи до 26 октомври.

В същото време до – 1°С е паднала температурата тази сутрин в района на Института по земеделие в Кюстендил, доцент д-р Илияна Кришкова, временно изпълняващ длъжността на директор в научния институт, цитирана от Агенция „Фокус“.

Това е и първото по-сериозно падане на температурата от началото на есенния сезон. Минусовите градуси са отчетени около 8.00 часа.

Институтът по земеделие в Кюстендил е разположен в землището на село Ябълково, една от най-ниските точки в Кюстендилска котловина, през която преминават три реки – Струма, Банщица и Бистрица.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ