Известен политолог попиля Корнелия Нинова за унижението, на което подложи своите в парламента

корнелия нинова

Трусовете около Корнелия Нинова започнат да се засилват с всеки изминал ден. Днес тя за пореден път унижи депутатите си и всички от БСП с поредния си нефелен опита за вот на недоверие към правителството, за нещо което евентуално може да се случи и нещо което все още се обсъжда. В историята няма такъв друг случай, но ето Нинова е революционер в това отношение. Драмите в партията й не позволяват на истинските политики да изплуват, раздорите между нея и петима от верните й хора и почти зялото БСП стават още по-ожесточени.

Това потвърджава и политологът Татяна Буруджиева. „Получи се една невъзможност да си представиш как общуваш със собствените си членове и най-вече с хората, които са в ръководството на тази партия. А то се нарича не „Изпълнително бюро“, а „Национален съвет“. Това е добре да се разбере от вашите читатели, за да видят какво точно се случва в БСП. Една много сериозна част от ръководството не е съгласна с начина, по който се управлява левицата, защото Националният съвет взима решенията, а Изпълнителното бюро е изпълнител на текущите задачи. Така е по Устав. Социалистите искат сериозен разговор, а им се отговаря с „добре дошли на Национален съвет“, заявява Буруджиева през „Фактор.бг“. По думите й не е много ясно кой кого кани, но имало объркване в главите на хората, които са в обкръжението на Нинова. „Това говори за две неща – или не знаят какво правят, или вършат неща, които отлично знаят, че не трябва да се случват. Имайки актуалните властови ресурси в тази партия, те я превръщат в нещо, което не е. 50-те социалисти, които се подписаха под документа, просто се борят за партията си“, допълва още тя.

Според нея процесите в партията са много сериозни и в същото време диалогът е все по-невъзможен. „Затова се получава и тази публичност на опита да се води разговор в левицата, защото хората от БСП знаят, че ако си в свитата на ръководството, няма да имаш проблеми. Няма да има значение каква членска маса имаш, дали правиш събрания с избирателите си и дали хората знаят какво си решил да правиш. В БСП винаги се е толерирала смелостта да критикуваш. Тя е партия, в която, ако имаш мнение, няма непременно да получиш наказание. По 4-5 пъти се поставя въпросът на Национален съвет как да се правят събрания, за да се махне ръководството, докато най-накрая при липсата на кворум и чрез манипулации се взимат решения и се смачкват неудобните. Немощта в ръководството е свръх видна“, отсича Буруджуева, която е отлично запозната с всикчо случващо се в редиците на БСП.

За „Визия за България“ Буруджуиева дори няма думи за коментар и допълва, че политиката в момента се прави на принципа „имаме един модел и сега ще му подръжаваме, защото така е успешно и си мислим, че ще ни се получат нещата“. „Това е поведение на възраст около тийнейджърската, когато се формира поведението на децата, докато израстват като личности. Хубавата новина е, че лидерът на БСП израства като личност, но процесът отдавна трябваше да е приключил. Корнелия Нинова няма собствена визия, позиции и характеристики, които се доближават на тези на водач. В момента виждаме следване на поведенчески модели. Макрон се обяви за новия Наполеон. Този тип следване на исторически успели личности е едно, а да се правиш на Бойко Борисов и на Виктор Орбан, съвсем друго“, казва още Буруджиева. Политоложката дори е изненадана, че Нинова и останалите й съпартиции имат очите да се явят пред избирателите с „Визия за България“. „Ние идваме при вас, за да ни кажете какво да правим“. Ако ти не можеш да покажеш на хората какво да правят, за какво да гласуват тогава? Излиза, че самите те могат да се управляват и нямат нужда от политиците. Нали това е политиката и демокрацията – да видиш един набор от кандидати за властта и си избираш онзи, който най-добре според теб може да свърши работа.

По думите й Нинова така и не се е научила да се държи като политик, защото затова трябва да е две крачки пред хората и опонентите си, а не да тичат подир тях. „Тя е на принципа на хората, които стоят постоянно в социалните мрежи. Когато се появи някаква новина там, те искат първи да го лайкнат – чели, недочели, разбрали, недоразбрали… Но те са там. Хиляди се записват да участват в някакви протести, но всъщност отиват 20 души. Тази идея на бързата реакция да си първи подведе включително и вицепремиера Валери Симеонов, който говори за майките на децата с увреждания. В случая с БСП не може да искаш вот на недоверие, да сваляш едно правителство, да не успееш да проведеш сериозен дебат и да обвиняваш опонента си, който не се съобразява, че живеем в парламентарна република. Не може в момента, в който си задал всичките тези въпроси и говори министърът на образованието в парламента, да излезеш и да правиш трибунки в кулоарите, защото от Нинова се очаква да води сериозен политически дебат. Ако искаш да покажеш, че не го водиш всъщност, няма по-добро средство от това, което прави БСП в Народното събрание“.

„Категорично е дошло времето БСП да се изкаже ясно за своя характер – дали е лява партия, защото това ръководство подменя ценностите и по-скоро се бори активно срещу тях. Трябва да се проведе дебат можем ли с този лидер да вземем властта и с кого ще я вземем. Ръководството на социалистите успя да ги изолира от ПЕС. Ако Сергей Станишев не е лидер в Европа, тази изолация щеше да е изключително видима за хората. Освен това, БСП е изолирана и от българските политически процеси, защото там тя има само влачене по течението и пиар снимки. Ситуацията е малко като при възрожденците, които казват на хората „тук ще имате мост“, а те отговарят „ние нямаме река“. Освен всичко друго, БСП е изолирана и вътре в себе си. Водят се битки и се ловят враговете с партийни билети, за да се унищожат.

За вота на недоверие, който БСП отново изгуби, Буруджиева коментира така: БСП поиска вот на недоверие, което означава просто, че шест месеца няма да може да се занимава с проблемите на здравеопазването и отново да иска оставката на правителството по тази тема. Левицата на практика се превръща в сътрудник на кабинета. БСП иска дебат, който е много важен за ГЕРБ и по този начин ще го легитимира. На всичкото отгоре, социалистите нямат позиция, която да се откроява. Давам ви друг пример. За България е много важно какво се случва в Македония. Да сте чули някаква реакция от страна на БСП по този въпрос? Поне аз не съм. Не можем да говори за сериозен подвижен политически субект, камо ли за опозиция от страна на БСП.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ