Пълен обрат и шокираща амплитуда в температурите в близките дни! Ето какво ни очаква…

Време4

Изключително рязък обрат във времето ще настъпи съвсем скоро, гласят актуалните прогнози. След големия студ, който скова страната тази сутрин, в близките дни се очаква скок на максималните температури поне с 20 градуса.  

Сняг преваля на много места в планините в сряда вечерта и тази нощ. Някои от районите, които побеляха, са централна Стара планина, Витоша и Рила, показват уебкамери. Снежната покривка е минимална и затоплянето ще я разтопи още утре, предава Нова телевизия.

Първи сняг падна и на прохода Шипка. През цялата нощ няколко машини на пътноподдържаща фирма почистваха прохода. Заради ниските температури и бурния вятър на места се образуваха заледявания. От АПИ предупреждават шофьорите да не тръгват към високопланинските проходи без автомобилите им да са оборудвани със зимни гуми и да са подготвени за зимни условия.

Тази сутрин валежите ще спрат навсякъде. Постепенно и облачността ще се разкъса първо на север, после и на юг. Вятърът ще утихне спрямо вчерашния ден, но в голяма част от Северна и Западна България скоростта му все още ще гони 40-50 км/ч. Затова и днес остават предупрежденията за силен вятър в 14 области у нас.

Днес е най-студеният ден тази седмица. Между 1 и 6 градуса са температурите сутринта. Най-студено е в района на София. През деня това ще се запази. Температурите ще достигнат 12-13 градуса, до 15 градуса в най-южните райони.

В планините е мразовито и ветровито. Вятърът ще остане силен и опасен. Иначе облачността ще се разсее и ще е слънчево през целия ден.

От петък, в продължение на няколко дни, ще е сухо и топло. Температурите бързо ще скочат до стойности около и над 20 градуса. В равнините на Северна България очакваме летни температури над 25-26 градуса. Ще е сухо до края на месеца и дори в началото на ноември.

Сухото време е факт благодарение на зона с високо атмосферно налягане в най-югоизточните райони на континента, което ще задържи формиращия се над Италия пореден средиземноморски циклон. Все пак очакваме слаби валежи вторник срещу сряда, но количествата ще са незначителни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ