Важно! Проф. Кантарджиев алармира: Ето кога ни връхлита грипът!

кантарджиев

През 2017 г. при взрив на морбили, можахме да го ликвидираме. Тази година неваксинирани чужденци внасят морбили в България, но до епидемия не се стигна именно, защото се извършва ваксиниране. Така директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев оправда нуждата от ваксиниране.

По думите му, в момента отново се говорят глупости за ваксините заради противогрипната, която всеки може да реши дали да си сложи или не.

„Ваксините, категорично, тези, които са на пазара, не са опасни. Може да са опасни много ваксини, едно време всеки си правеше някаква ваксина. Но след като е приета от нормативните изисквания на САЩ, на ЕС, то ваксината не е опасна“.

„За 41-ата седмица само 67 има доказани случаи на циркулиращ грип – в Норвегия, Швеция и Великобритания. Обстановката е спокойна, Националният център не е доказал циркулация на грипни вируси в страната“, каза Кантарджиев по БНТ.

Според него грипната епидемия тази година ще се забави, пикът традиционно ще е през януари и началото на февруари.

„Сега е моментът да се ваксинираме, защото образованият човек знае, че 21 дена след поставянето на ваксината, организмът му е готов със защитата срещу инфекцията“, даде ценен съвет той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ