Икономистът Каролев с важна прогноза: Ще поскъпват ли още горивата? Шофьори са втрещени от…

Каролев

От сериозно поскъпване на горивата се оплакват шофьори. Само в Монтана за последните 6 месеца поскъпването на дизела е с 40 ст. Шофьорите са втрещени и от друго – различни цени на една и съща верига бензиностанции. Недоволните дори се канят и  да протестират.

„През последните две години увеличението на суровия петрол е с 40% за барел. Това е в целия свят. В България горивата продължават да са най-ниски в Европейския съюз”, каза по Нова телевизия Владимир Каролев.

Той отчете, че няма как в България цените да не вървят нагоре, защото това била тенденция в световен мащаб. И даде за пример Гърция и Италия, където горивата са по-скъпи от тези у нас.

„Не виждам проблем и в това в една и съща верига цените да са различни. Цената зависи от конкуренцията и предлагането. Един бизнес, който прави големи обороти, може да си позволи по-нисък марж. Пазарът е конкурентен и динамичен”, обясни той.

„В момента има повече предлагане, защото Русия и Саудитска Арабия произвеждат и предлагат много суровина. На 4 ноември влизат в сила санкциите срещу Иран, иранският петрол няма да има достъп до световните пазари, но с увеличаване на производството на Русия и Саудитска Арабия може да се компенсира неговата липса”, направи прогноза икономистът.

„У нас който и да е в опозиция иска да има избори и иска да управлява. След 2009 г. няма нито едно правителство, което да си е изкарало целия мандат. Опозицията винаги използва такива недоволства. Има недоволни хора и нищо чудно някоя партия да се пришие към протеста. Моите извинения към майките, но излязоха на улицата и към тях веднага се пришиха няколко партии”, коментира още Владимир Каролев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ