Гръмна нов скандал с журналист! След бруталното убийство на Виктория, ето какво последва

Северин Красимиров

За полицейска грубост и произвол сигнализира в профила си във Фейсбук журналистът Добромир Видев от Българското национално радио. Той вече е подал сигнал на 112 и е пуснал жалба до съответното районно полицейско управление в Стара Загора, пише Канал 3.

Мъжът, който по ирония на съдбата следи основно сферата на сигурността и отговаря за отбраната и армията, е бил спрян в Стара Загора снощи, 26 октомври, около 22.10 за проверка от полицейски патрул.

Видев разказа, че е съдействал за проверката, но единият униформен отказал да се легитимира с номер на значката си. За причината за проверката обяснили, че издирват заподозрян за кафе машина и му казали, че отговаря на описанието. Видев обяснил, че слиза от влака от София, но не му повярвали. Не пожелали да си покаже и билета от влака, от който току-що е слязъл.

Журналистът не е разкрил на полицаите какво и къде работи. Призна, че е бързал, защото го е чакала майка му.

„Случаят няма общо с работата ми като журналист, но е показателен за отговорността на властите. Тази вечер при рутинна проверка бях заплашван от полицай на Първо ОД на МВР-Стара Загора, че мога да бъда затворен в багажника на патрулката и ще бъда откаран някъде. На молбата ми полицейският служител да представи номера на значката, за да я запиша и да подам официално оплакване, той отказа“, написа Добромир в профила си в социалната мрежа.

„Не помогнаха многократните молби към колегата му, който заяви, че не може да направи нищо, тъй като не му бил шеф. Няколко пъти помолих човека да съдейства да науча номера на значката на колегата му, но молбите ми не дадоха резултат. В края на разговора, освен че ме заплаши, че може да ме сложи в багажника, каза и че може да се съдим, ако се оплача. И намекна, че винаги при проверка може да открие нарушение и да бъда прибран в участъка“, разказа той публично.

Добромир Видев е записал чинно и регистрационния номер на патрулката, в чийто багажник са се канели да го напъхат полицаите, ако много пита. Той ни предостави и текста на жалбата, която е подал по електронен път, а за инцидента е уведомил и ръководителя си в радиото.

Ето и текста на жалбата на Добромир, изпратена до полицията:

На 26.10.2018-та, при рутинна проверка на полицията, бях заплашван от полицай на Първо ОД на МВР-Стара Загора. Вашият служител каза, че ако сме били в Америка, мога да бъда затворен в багажника на патрулката и ще бъда откаран някъде. Аз се обърнах с молба за съдействие към колегата му, защото се почуствах заплашен. Служителят на реда с номер 1446 отказа съдействие. Не помогна и многократното ми настояване. Поради което считам, че полицаят с номер 1446 отказа да изпълни задължението си по закон за съдействие на гажданин в беда. Единственият отговор беше, че не може да направи нищо, тъй като не му бил шеф. Проверката не показа нередности. Но и тогава не получих номера на значката на партьора му, поради което считам, че повторно бяха нарушени правата ми. В частта презумпция за невинност. В края на разговора освен че ме заплаши, че може да ме сложи в багажника, каза и че може да се съдим, ако се оплача. И намекна, че винаги при проверка може да открие нарушение и да бъда прибран в участъка. Настоявам, с оглед на обстоятелствата, да получа информация за предприетите от Вас мерки за очевидния начин, по който вашите служители нарушиха член 30, 32, 37 и 56 от Конституцията. Както и член 10 от Конвенцията за правата на човека. Настоявам да получа номера на органа на реда, които в нарушение на правилата, оказа натиск над свободен гражданин, в разрез с нормите на закона. За да преценя има ли основания за търсене на правата си в съд за превишаване на полицейски правомощия. Сигналът за неприятния случаай е подаден на телефон 112. На него съм подал данните за мястото, времето и номера на патрулната кола, който е СТ 4656ВА. С номер 23-09. Очаквам от Вас адекватно съдействие. Тъй като колата имаше и стикер за видеозапис, проверката от него също може да помогне. Добромир Видев“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ