Кръстева срази Симеонов: Не бива да подава оставка, той трябва да бъде отстранен от властта!

велислава кръстева

Валери Симеонов не бива да подава оставка, той трябва да бъде отстранен. Такава е позицията на народния представител от ДПС Велислава Кръстева. Тя отново повтори позицията на партията си, че вицепремиерът трябва да напусне властта заради изречените реплики по адрес на майките на деца с увреждания, независимо от неговото последвало извинение.

„Или оставка на вицепремиера, или оставка на цялото правителство, или позор за цялата държава“, заяви Велислава Кръстева в интервю за БНТ, като така повтори и изявлението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ през седмицата, с което партията призова за оставката на Валери Симеонов.
„Няма квалификация, която да опише омерзението, което предизвика неговото отношение – не са само думите, а цялото му отношение. Нищо не може да го оневини. Няма нещо, което да снеме вината обидата, непростимото поведение на този човек. Това е казусът, за който ние алармираме още преди да бъде създадена тази коалиция. Защото това е Валери Симеонов, който блъска възрастни жени и нарича ромските жени „майки с инстинкт на улични кучки“. Впрочем за тази обида той бе осъден за език на омразата“, коментира депутатката по повод изказванията на вицепремиера.

„Отношението на движението към овластяването на националисти е ясно и категорично, впрочем ДПС имахме решение още преди година за демонтаж от властта на хора, които имат прояви на фашизъм и дискриминация. Тупикът обаче, в който изпадна правителството и цялата политическа класа след думите на Валери Симеонов, обаче е нещо различно. Затова ние казваме „или, или… или позор за цялата държава.

Също толкова обидно е да се замени темата за отстраняването на Валери Симеонов. Тук не става дума за оставка, става дума за неговото отстраняване от властта, тъй като тази персона е несъвместима с всички демократични, ценностно, институционални позиции. Той не може да продължи да заема тази позиция.

Всички обяснения, включително и на ГЕРБ, които са виновни за това, че го има, всички обяснения, че искал нещо друго да каже… – темата с отстраняването е тема на темите. И докато не се премине този рубикон, няма как да се продължи напред“, заяви Кръстева.

Кръстева подчерта, че отстраняването на вицепремиера не означава предсрочни избори, от което се опасяват управляващите. Тя изтъкна, че правителството предприема фиктивни действия и рокади в опит да успокоят обществото и косвено оневиняват вицепремиера.

„Не, не означава предсрочни избори. Даже проверих Конституцията да видя дали този човек не е записан в нея. Защото вижте какви действия се предприемат – променя се закон, който е в ход, за да не отговаря ресорния вицепремиер за новосъздаваща се агенция за интеграция на хората с увреждания. Тихомълком той беше отстранен – ама това са едни уж действия, а истинското действие още не се случва. Докато не се извърви този път, няма как да се води другия разговор – за политики, бюджет и т.н.

И правят впечатление още няколко неща. Партиите, лидерите на партиите от т.нар. автентична десница някак свенливо мълчат по този въпрос. Може би защото имат някаква задскулисна договорка за бъдещи съвместни действия именно с този вицепремиер или неговата партия. Но и каквато и задкулисна договорка да имат, то никой никога повече няма да гласува за него, защото обидата и омерзението на цялото българско общество са много силни. И все още премиерът Борисов има шанс да въздаде тази справедливост. Защото, ако управляващите от ГЕРБ, успеят да сметат днешния скандал, трябва да са сигурни, че следващият скандал вече е в ход, защото безнаказан този арогантен и циничен човек ще направи следващата стъпка, с която ще терминира това управление“, каза още депутатът от ДПС.

Тя е на мнение, че не ДПС поставя условия на управляващото мнозинство, а цялото общество, защото във всички религии и общества има дълбоко уважение към майката и болните са под специални грижи.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ