Прокуратурата с горещи разкрития за ареста на Баневи в Ница: Ето как са източили „Полимери“!

Баневи

Прокуратурата проведе извънреден брифинг по повод досъдебното производство и задържането на Николай и Евгения Баневи в Ница.

Подробности за случая ще разкрият заместникът на главния прокурор Иван Гешев, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, зам-председателят на ДАНС Николай Ненков и наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че тече процедура по екстрадиция на семейство Баневи във френския съд. Двамата ще бъдат разследвани за пране на пари и длъжностни престъпления.

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани в Ница при акция на френската полиция, след издадена Европейска заповед за арест. Разследването за момента срещу тях е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД.

„Баневи ще бъдат разследвани по няколко обвинения, „Полимери” е само началото, добави още Цацаров.

Иван Гешев заяви пред журналисти, че случващото се с Баневи е „върхът на айсберга“. Той отбеляза, че източването на завод „Полимери“ стои в основата на оперативната работа срещу олигархичното семейство. „Ситуацията е следната: Придобива се в първата вълна на масовата приватизация предприятия. Към този момент държавата не е обвързвала това с какъвто и да е контрол – някой ти подарява едно предприятие. Резултатът, който се е случил с „Полимери“, е че започва неговото източване. Резултатът е 1800 човека на улицата“.

„Това е бандитска приватизация и това дело ще я онагледи“, допълни той.

От своя страна Мария Дойчева отбеляза, че към момента са приведени към наказателна отговорност Николай и Евгения Баневи, които са обвинени в присвояване и данъчни престъпления като общият размер на присвоеното е над 1,5 млн.лв., а щетите към фиска са над 500 млн. лв.

Тя допълни, че в хода на следствието ще бъдат привлечени като обвиняеми и други лица.

„Трикът“ на Баневи – парите се внасят от неконтролирани отвън дружества или се присвояват директно пари от касите. „Ние сме намерили свидетели, които ще потвърдят това“, заяви Дойчева и допълни „Нямаме съмнения в мотивите“.

„Другите дела срещу Баневи са били образувани през различни години по сигнали, постъпвали срещу тях“, коментира още Дойчева.

Иван Гешев поясни, че Специализираната прокуратура води дела по „мащабна престъпна дейност“. „А отделните дела са една картинка от пъзела. Ние сглобяваме целия пъзел. Преди два месеца ние получихме сигнал€ Ние  нямаме оперативни функции – получихме справка с определени данни и предприехме определени действия, образувано бе досъдебно производство“.

„В това, което свидетелите наричат „мавзолей“, а вие „имението на Баневи, те пък – „корпоративна резиденция“, построено с пари от източването на пари от различни предприятия в страната, в една стая са намерени оригиналите на офшорките, по които сметки са отивали парите на Баневи. Обемът е потресаващ!“, коментира още Гешев.

„Единият начин на източването на „Полимери“ е постъпването в офшорни сметки. Затова тези документи за нас са ценни. Там се намират и заплатите на работниците“, заяви още той. Предстои оценка на офшорните фирми, чрез които Баневи са препирали парите си.

„Към първата вълна на масовата приватизация не е съществувал никакъв контрол – не е бил проверяван никой, не е било проверявано нищо! Никаква отговорност! Това, което мога да ви обясня е, че ако част от тези дружества, които ние сега оценяваме – с разработени международни пазари, ако те бяха останали да работят, ако не бяха нарязани, десетки хиляди работници щяха да имат работа и нямаше да излязат навън… Аз не мога да нося отговорност за нещо, което е извън предмета на нашата дейност. Не е коректно да се вменява вина на прокуратурата заради някой, който е трябвало да направи нещо в предишен момент извън работата на прокуратурата“, заяви Гешев.

Директорът на СДВР заяви, че сектор „Кобра“ е действала в имението на Баневи: „Там имаше огромни укрепени помещения. Само едната брава струва към 800 лева. Зад тази врата бяха скрити въпросните документи и ценности, за което говори господин Гешев“.

Зам.-председателят на ДАНС заяви, че е действано по оперативни данни, по които се работи съвместно с прокуратурата. „Въпросът е да се доведат до краен резултат“, заяви той.

Иван Гешев заяви, че не е запознат с начина, по който са арестувани Баневи и подробности за това знаят френските власти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ