ДПС и БСП се договориха: Блокират парламента, за да падне кабинетът „Борисов“!

Корнелия-Нинова-и-Борисов

БСП и ДПС са се договорили за общи действия срещу правителството на Бойко Борисов. Двете партии са решили да блокират работата на парламента до оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Формалната причина за атаката е репликата му за протестиращите майки с уж болните деца с увреждания. Симеонов вече няколко пъти каза, че няма намерение да подава оставка. Премиерът пък обяви, че не може да отстрани заместника си, защото правителството ще падне.

На заседанието на Централния съвет на ДПС в петък, формалният председател Мустафа Карадайъ с неповторимия си изказ, заяви, че ще се предприемат „тактически бойкот и спешни действия срещу правителството“ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Намекът му е повече от ясен, защото кворумът в Народното събрание вече зависи от ДПС, съобщава „Миг.нюз“. БСП напусна парламента след еднолично решение на Корнелия Нинова, за да се „среща с народа“.

ДПС и БСП са се договорили за съвместни действия, но социалистите не искат да афишират особено много общи действия с движението, заради имиджовите проблеми, които си навличат.

От началото на октомври ГЕРБ и Обединените патриоти, дори с подкрепата на „Воля“, не успяват да съберат необходимите 121 народни представители в зала в началото на пленарния ден.

Ето защо кворумът се прави от ДПС и БСП, като последващите гласувания понякога показват също, че движението и социалистите се оттеглят от пленарната зала и оставят мнозинството да си работи при по-нисък кворум, но след като вече са помогнали за старта на работата на парламента.

Поведението от страна на мнозинството е трудно обяснимо, защото през 2013 г. именно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спря партията и от регистрация в пленарна зала и обяви: „Кворумът е задължение на управляващите – на тези, които искат да управляват“. Думите му пък бяха напомняни няколко пъти от началото на новия политически сезон и от лидера на БСП Корнелия Нинова, и от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, които на няколко пъти провалиха парламентарните дни. Неотдавна движението дори успя да договори с ГЕРБ отпадане на законопроекти в името на регистрацията им в парламента.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ