Владислав Горанов с извънредни новини за бюджета за 2019г.!

Владислав-Горанов-2-1280x960

Преди минути приключи извънредното заседание, на което правителството одобри трите бюджетни закона за следващата година. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в Министерски съвет след извънредното заседание на кабинета за обсъждане на проектобюджетите за следващата година, съобщава „Фокус“. 

„По този начин консолидираната фискална програма ще бъде входирана в понеделник в Народното събрание“, обяви той. „Искам да благодаря на колегите от правителството, че успяхме да продължим приоритетите си, начертани по време на предизборната кампания“, коментира Горанов. „Смятам, че бюджетът трябва да гарантира изпълнението на приоритетите на правителството“, заяви финансовият министър.

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) гарантира финансовата устойчивост на осигурителната система чрез намаляване на дела на финансирането от държавния бюджет чрез увеличаване на приходите от осигурителни вноски. Това каза социалният министър Бисер Петков. „Това се постига в резултат заложения по-висок ръст на средния осигурителен доход за следващата година в резултат на увеличението на размера на осигурителния доход, върху който ще се осигуряват самоосигуряващите се лица“, заяви той. „Бюджетът на ДОО за следващата година гарантира адекватността на всички осигурителни плащания“, каза още социалният министър.

Разходите за здравеопазване в консолидираната фискална програма през следващата година достигат 5,2 млрд. лева, което представлява 4,5% от БВП, съобщи от своя страна здравният министър Кирил Ананиев. „Това е първата година, в която бюджетът на функция здравеопазване надхвърля 5 млрд. лева. В сравнение с 2018 година ръстът е 547 млн. лева, в които ръст на разходите в НЗОК е 490 млн. лева“, заяви той. „За следващата година сме осигурили устойчивост, стабилност и предвидимост в развитието на общественото здраве и осигуряване“, изтъкна Ананиев.

„Във всички плащания имаме увеличение, не като абсолютна сума, а с конкретни дейности и резултати, които очакваме“, коментира той. „Следващата година ще създаде много по-сериозна устойчивост и ефективност във функционирането на здравната система. Предвидили сме промени в някои нормативни актове, които най-вече са свързани с повишаване на контрола“, обърна внимание Кирил Ананиев. „Критиката, която чувам от определени политически сили, че се дават едни пари, а срещу тези пари няма контрол – не е вярна. Сърцевината на повечето промени е контролът в системата“, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ