Илияна Йотова разкри: България виси със страшна сила над голяма пропаст!

Йотова

Голямата пропаст между стандартите на живот в по-богатите и в по-слабо развитите страни виси със страшна сила. Това каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова по време на откриването на международна конференция „Движението на необвързаните страни в многополюсния свят: неговата роля в поддържането и насърчаването на международния мир и сигурност“, предаде агенция „Фокус“. 

„Липсата на сигурност се превърна в глобално явление, а глобалните предизвикателства изискват глобален отговор. По тази причина аз приветствам фокуса в регионалната сигурност и социално-икономическото развитие, поставени на срещата на Организацията в Баку. Знаете ли какво ми направи впечатление в една друга декларация – тази от първата конференция на върха в Белград преди цели 57 години. Огромна част от проблематиката, залегнала в документа виси със страшна сила над обществото ни и днес и все така нерешено. Говоря за все по-голямата пропаст между стандартите на живот в по-богатите и в по-слабо развитите страни. Говоря за самоопределяне на държавите в глобализиращия се свят, нуждата от устойчиво развитие в редица сфери. Говоря дори за разоръжаване“, поясни още Йотова.

Тя уточни, че именно организацията открива мотивите да прокара първи в световната политика за разрешаването на глобалните проблеми с изграждане на нов тип международни отношения“, каза Йотова и уточни, че организацията работи за мир. Според нея новата световна система има нужда от обединение, а не от конфронтация, от идеали, а не безпринципност и правото на посилния. „В 21 век светът изпитва остър дефицит на общуване, на диалог, както вътре в самите общества в границите на националната държава, така и на международната сцена. Причината за голяма част от проблемите ни е това, че сме загубили възможността да се чуваме“, допълни вицепрезидентът.

Според нея трябва да се преодолее тенденцията големите и силните да взимат решение вместо всички останали. „Ето защо Движението на необвързаните държави е толкова ценно днес, независимо от това, че има нужда от ново значение, нова организация, нов статут и ново място“, допълни още вицепрезидентът.

Според нея са необходими повече такива събития като днешното, за да се популяризира движението. Тя изтъкна, че именно университетите са мястото за провеждане на такива конференции. Йотова благодари на СУ „Св. Климент Охридски“ за домакинството.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ