Пълен абсурд: Пиян шофьор без книжка осъди МВР и се отърва от солената глоба!

Дрегер пиян шофьор

Абсурдна грешка на наказателно постановление позволи пиян пловдивчанин не просто да се отърве от глоба от над 2000 лева и забрана за управление на автомобил за 2 години, ами и да осъди МВР-Пловдив да му заплати имуществени вреди в размер на 670 лева, съобщи Трафикнюз.бг.

До парадоксалната ситуация се стига след като Районният съд в Пловдив отменя Наказателно постановление, издадено от КАТ-Пловдив, заради една цифра разлика в датите. С постановлението на джигита са били наложени четири санкции за четири нарушения, а именно 10 лева глоба за липса на книжка и талон, 10 лева глоба за липса на талон на колата, 20 лева за липса на преглед на колата и 2000 лева глоба и лишаване на право да шофира заради отказ да бъде проверен за алкохол.

Нарушението е извършено лятото на 2015 година и по точно на 14.06, което се оказва разковничето на цялата съдебна сага. Същата вечер гражданин сигнализира на телефон 112, че пиян мъж шофира по улицата в посока кръговото на бившето заведение „Зона“ на ул.“Богомил“ и ул.“Петко Д.Петков“. Минути по-късно натам отива екип на 4-то РПУ, който заварва мъжа извън колата. Изчаква минути, в които пияният се качва на колата и потегля, при което веднага полицията спира автомобила. Полицаите констатират множеството нарушения и след като мъжът, който „лъха на алкохол, залита и говори несвързано“ отказал да бъде тестван с дрегер, го завели в Районното. Така е описано в акта за установяване на административното нарушение.

Проблемът идва оттам, че при издаването на Наказателното постановление е сгрешена датата и вместо 14.06, било написано 15.06. Така въпреки подтвърждаващите свидетелски показания и записа от телефон 112, на това основание всички санкции паднали в Районния съд. Това обаче не удовлетворило пловдивчанина, който завел дело и в Административния съд за възстановяване на средствата за адвокатско възнаграждение. Преди няколко дни магистратите са решили да удовлетворят искането му и са осъдили МВР-Пловдив да заплати 300 лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от първото дело, и 370 лева адвокатски хонорари по настоящото производство.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред ВАС в 14-дневен срок.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ