Министър Теменужка Петкова с последни подробности за АЕЦ „Белене“!

Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред журналисти в МС, че процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена, като остава да бъдат уточнени малки детайли. Тя коментира това след участието си в заседание на Съвета за енергийна сигурност в МС.

„Ако след като докладвам тази процедура пред колегите в МС и след това пред парламента, няма някакви съществени препоръки или изменения, мисля, че няма пречка до края на годината да се даде старт на процедурата“, каза министърът и допълни, че подобна процедура обичайно продължава месеци.

Парламентът определи до 31 октомври 2018 г. енергийният министър да разработи процедура за избор на инвеститор и да предложи структуриране на проекта.

В отговор на въпрос министърът каза, че няма нови кандидати по проекта.

В отговор на въпрос за обявения днес от „Газтрейд“ пазарен тест за терминала за втечнен газ в Александруполис, министърът каза, че България подкрепя всеки проект, който е свързан с диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Тя припомни, че се обсъжда възможността България да участва в този проект с дял от 25 на сто. Намерили сме такова решение да участва в тази компания дружество, което е в рамките на Българския енергиен холдинг. По всяка вероятност това ще е „Булгартрансгаз“, допълни министърът. Тя аргументира участието на фирмата в подобен проект с това, че компанията като оператор и дружество с ангажимент да развива мрежата, ще е основен двигател на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ