Акцията в ДАБЧ: Разследващи открили документите за „нови българи“, скрити в тайници в…

Полиция акция

Запечатани в буркани са били държани документите, които са издавани на „новите българи“, за да вземат наш паспорт. Ценните хартийки пък били укрити в тайници и мазета на къщи в провинцията. Сред тях били фалшифицирани кръщелни, дипломи и други документи, които чужденците показвали, за да убедят институциите у нас, че имат българска жилка.

Разследващи разкриват, че фалшифицираните документи, удостоверяващи наличие на български произход били намерени от ченгета по време на тарашите на адреси в страната, след мащабната акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). При нея бяха задържани цялото ръководство на агенцията, както и над 20 души в София, Плевен и Кюстендил, съобщава „Монитор“.

Именно при претърсванията на офиси на фирми посреднички при издаването на документите за БГ гражданство, разследващите открили фалшивите документи. В офисите пък се натъкнали на солидни суми в евро, които предстои да бъдат описани банкнота по банкнота. Малка сума пари била намерена и в сградата на ДАБЧ.

Разследването срещу ръководството на агенцията е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. Групата била наблюдавана в продължение на няколко месеца след сигнал до Комисията срещу корупцията. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства. По информация на „Монитор“ малките брънки във веригата са пропели пред разследващите и са разкрили цялата схема, след като видели, че са заковани с доказателства. Част от тях дори дали показания пред съдия, така че да няма възможност след това да се отметнат.

Междувременно в понеделник на българско летище е била задържана и една от основните посреднички на групата. Тя се е връщала от тур в Украйна и в нея са открити доста документи на мераклии за БГ гражданство и пари. Според първоначалната информация председателят на ДАБЧ е ръководел престъпна група, която чрез посредници намирала чужденци от Украйна и Молдова, желаещи да получат българско гражданство, като агенцията издавала неистински документи.

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. По думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев са издавани около 30 документа на седмица. Според разследващи обаче бройката нараствала десетократно, което означава, че нерегламентираните суми седмично може да са достигали 1 500 000 евро или 6 млн. евро.

В сряда прокуратурата и КПКОНПИ ще дадат пресконференция, на която ще бъдат оповестени още подробности, свързани с престъпната схема.

Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев получил обвинение като лидер на организирана престъпна група за подкупи, документни и длъжностни престъпления. Това заяви адвокатът му Николай Кокинов пред „Монитор“. Ако бъде признат виновен, Харалампиев може да отнесе до 20 години затвор.

Харалампиев е задържан за 72 часа и се очаква прокуратурата да поиска постоянния му арест от съда в сряда или четвъртък. Все още не е ясно кога държавното обвинение ще внесе искането си, тъй като предстои в сряда на Харалампиев да му бъде повдигнато второ прецизирано обвинение. Затова Кокинов е извикан в 14 часа в спецпрокуратурата.

Обвинения са повдигнати на още три лица по разследването за подкупи, документни и длъжностни престъпления в Държавна агенция за българите в чужбина, информираха от специализираната прокуратура. Главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов също е сред тях.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ