Депутат в 3 парламента убива приятел след 3 л вино, 0,7 л концентрат и 1,5 л бира

Image_7128777_126

Срещите между Николай Христов и ортака му по чашка прераствали в няколкодневни запои

60-годишният Николай Христов е мъж с впечатляваща биография. Той е депутат в 36-о, 37-о и 38-о народно събрание. Бил е зам.-шеф на парламентарната група на СДС в 36-ото НС и зам.-председател на депутатите от Народен съюз в 37-ия и 38-ия парламент, философ и икономист. През 2015 г. е управител на фонд “Научни изследвания” към министерството на образованието.

Кариерата му обаче се сгромолясва само за секунда в 18,40 ч на 14 юли 2015 г. И от учен и бивш политик Христов се превръща в подсъдим. Със законния си пистолет “Смит и Уесън” убива един от най-добрите си приятели – 55-годишния Красимир Илиев. Уцелва го в дясното око, и то без причина.

Натиска спусъка под влиянието на огромно количество алкохол. За 19 часа без почивка бившият депутат изпива половин литър ракия, 3 литра вино, 200 мл уиски, 1,5 литра бира и 5 мг диазепам.

Делото срещу

него предстои

да започне в

Софийския

градски

съд на 17

ноември

Здравото пиене не било нещо необичайно за Николай Христов и Красимир Илиев. Двамата имали дълго приятелство още отпреди 1986 г. За съжаление обаче, срещите им по мъжки, прераствали в абсолютни запои. Обикновено се събирали в жилището на бившия депутат, когато съпругата му я нямало. Наливали се с всякакъв алкохол по няколко дни, а после почивали от два дни до седмица.

Въпреки пиенето Христов не се водел на отчет в психиатрично заведение като алкохолик. Съзнавал обаче, че има проблеми, защото през 2013-2014 г. провеждал сеанси с психиатър, който да му помогне да спре да се налива в продължение на дни с концентрат. Според психиатричната експертиза, направена след ареста му на 14 юли 2015 г., той нямал алкохолна зависимост и не страдал от психично заболяване.

Ставал обаче

агресивен, когато

се напиел,

пише в обвинителния акт по делото. При един от запоите приятелят му Красимир паднал на земята. За да стане, бившият депутат го ритал в корема. По време на честите им напивания той обичал да вади от касата в спалнята си законния си пистолет “Смит и Уесън”. Въпреки че Красимир не се интересувал от оръжия, Христов му го показвал и го насочвал срещу него. Веднъж дори стрелял в тавана, заради което на следващия ден направил спешен ремонт, за да не види жена му дупката.

И така поредният и, за съжаление, последен запой на двамата мъже стартирал в 22,30 ч на 13 юли 2015 г., понеделник. Както обикновено мястото на срещата била в апартамента на бившия депутат в кв. “Лозенец”. Двамата приятели се наливали цял нощ, дори без да дремнат.

Около 9 ч във вторник много пияният Красимир се обадил на приятелката си Меги и я поканил в дома на Христов, за да ги запознае. Тя обаче не се отзовала веднага, затова той я потърсил отново в 10,30 ч. Трети път ѝ позвънил по обед. Тогава в разговора се включил и бившият депутат. Жената все пак решила да приеме поканата, защото била любопитна да види Христов. Дотогава тя била слушала много от приятеля си.

Около 16 ч Меги стигнала до апартамента в кв. “Лозенец”. Мъжете я чакали пред блока. След като се качили в жилището на Христов, бившият депутат и приятелят му продължили да пият. Почерпили и Меги с чаша червено вино. Като добър домакин

Христов развел

гостите си из

апартамента,

показвайки им икони, картини и книги.

Той дълго и сладкодумно разказвал, затова и обиколката на жилището продължила дълго. Докато преминавали през спалнята, Христов не се възпрял и извадил от касата пистолета заедно с пълнител с 10 патрона вътре.

Връщайки се в хола, на жената ѝ направило впечатление, че е въоръжен.

“Какво е това?”, попитала тя изненадано. Христов я успокоил, че пистолетът не е зареден. За да е по-убедителен, обърнал дъното на дръжката към нея и тя видяла “дупка” на мястото на пълнителя. Все пак го помолила “да маха това оръжие”. Той го оставил на стъклената холна масичка, а пълнителя пъхнал в джоба на късите си панталонки.

В това време съвсем изнемощял от пиянството, Красимир Илиев приседнал на пода до барплота пред кухненския бокс. Обул обувките си с намерението да си ходи, но

бил толкова на

градус, че заспал

на пода

Христов донесъл одеяло и възглавница от спалнята и го завил. След това седнал в креслото в хола, Меги била срещу него на дивана. Двамата продължили да коментират някаква пиеса, разговор, който били подхванали, преди Красимир да заспи. Десетина минути по-късно той се поразбудил, но бил все още неадекватен. Христов прибрал възглавницата и одеялото от земята, а приятелят му се надигнал от пода и седнал в креслото, където допреди малко седял бившият депутат.

По-късно направената аутопсия на Красимир показва, че към момента на смъртта си е имал 3,54 промила алкохол в кръвта и 4,40 промила алкохол в урината. От гледна точка на медицината той бил в 5-а фаза на алкохолното опиянение, която се характеризира с обща отпадналост, мускулна некоординираност, нарушения в ориентацията, вниманието, координацията на движенията, сънливост.

Освен от тежкото алкохолно опиване Красимир трудно възприемал околната действителност, защото не виждал добре, а имал и астигматизъм.

Някъде около 18,30 ч Меги влязла в кухненския бокс да приготви нещо за хапване. Николай Христов застанал зад нея, казвайки ѝ какво да слага в чиниите. Приятелски поставил ръце върху раменете ѝ, но тя, без да повишава тон, го помолила да спазва дистанция. След забележката той се отдалечил от кухненския бокс и се приближил към неадекватния си приятел. Взел от холната масичка празния пистолет, вкарал пълнителя в дръжката и заредил патрона в цевта.

Застанал прав до холната масичка с лице към Красимир и с гръб към приятелката му, която продължавала да приготвя вечерята.

Насочил пистолета към лицето на Красимир. Той пък седял спокойно в креслото, ръцете му били отпуснати, главата му била леко извъртяна надясно. Илиев не очаквал, че приятелят му ще стреля.

От дистанция

около 1-2 м

Христов натиснал

спусъка и

стрелял

Куршумът уцелил Красимир в дясното око, излязъл през тила му и се забил в стената. Мъжът изпаднал в кома. След две секунди бившият депутат презаредил пистолета и стрелял повторно. Този път обаче не уцелил приятеля си. Куршумът минал покрай него и се забил в паркета. Веднага след втория изстрел Христов хвърлил пистолета на земята.

Още при първия изстрел Меги погледнала към него. Видяла го, че стои прав с гръб към нея. Отишла при двамата и видяла дупка в дясното око на приятеля си. Той хъркал и бълвал кръв. Тя започнала да я попива с хавлиена кърпа.

Христов се обадил в Четвърто районно управление и казал, че е станала злополука. Обяснил, че негов приятел се бил самопрострелял в главата.

Красимир Илиев бил откаран във ВМА в 19,05 ч в крайно тежко състояние. Починал в 22,30 ч Причината за смъртта му била тежката рана на главния мозък.

По време на разпитите бившият депутат не е давал обяснения. От ноември 2015 г. той е на свобода срещу 5000 лв. гаранция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ