Тотален крах: Вестник „Стандарт“ вече няма да излиза като всекидневник

618x515

Вестник „Стандарт“ вече няма да излиза като всекидневник. Изданието излезе със статия, озаглавена „Стандарт“ с нов път на първа страница в днешния си брой, с която обявява промяната на формата и политиката си.

От 2 ноември медията ще се трансформира в онлайн информационна агенция, а печатно издание ще излиза само веднъж в седмицата, всеки петък.

„Стандарт“ избра Деня на народните будители, за да направи една от най-важните крачки в 26-годишното си развитие. След като показахме стандартите за свястна и съвестна печатна медия, сега влизаме ударно в света на интернет. От днес хвърляме всички усилия в преобразената агенция „Стандарт“. Тя е последна дума на асовете в създаването на информационни сайтове…Но понеже държим на традициите и твърдо вярваме, че словото на хартия никога няма да изчезне, а написаното черно на бяло тежи най-много, всеки петък „Стандарт“ пак ще бъде на вестникарските сергии“, се казва в съобщението.

През последните 13 години медията се издържаше с инвестиции от адвокат Тодор Батков, който обаче прехвърли собствеността си върху журналистите.

„Стандарт“ беше първият вестник, в който журналистите станаха и негови собственици. Взехме акциите през февруари, но за съжаление заедно със задълженията. Свободата струва скъпо! И това не е клише – изпитахме го на гърба си. Всеки, който работи, иска трудът му да бъде възнаграден. Но има няколко професии, в които човек няма право на компромиси – учители, лекари и журналисти. Направиш ли го – това е сделка с дявола“, пишат от редакцията.

В статията се признава, че екипът на „Стандарт“ е бил подложен под натиск да прави компромиси с редакционната си политика по конкретни казуси в замяна на евентуален ангажимент за финансова издръжка:

„Не искаме в името на дотацията никога да ни се налага в деня на най-зловещата катастрофа в България – край Своге, да излизаме с водещ материал за бутната триколка, понеже там е замесен важен роднина. Не искаме да си слагаме грях на съвестта и да пишем, че убитата Виктория Маринова не е никаква журналистка. Не искаме заради гарантиран грант през нас да се пускат компромати, които свалят министри още преди да са назначени. Ние също сме грешни, че понякога сме били боязливи и дори милозливи към силните на деня. Но при нас флашки по куриер никога не са ставали заглавия на първа страница. Не сме разбивали човешки съдби след команди по телефона. И не сме фабрикували партийни книжки. Нито пък сме съчинявали биографии на първите хора като жития на светци“, се казва в статията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ