Топклиматологът Георги Рачев разкри: Колко още ще има циганско лято и кога ще падне първият сняг?

Георги Рачев
„Ноември го започваме ударно. Вместо слани и сняг, имаме рекорди в Югозападната България. Вярно е, че прогозата беше такава – за топла и суха есен. Но топлината отиде много високо. Ситауцията е екстремна. Има места, където не е валяло нищо“, каза в ефира на Би Ти Ви топклиматологът проф. Георги Рачев.

България е на сухо и топло, радваме се на прекрасно време, докато Алпите ги затрупа сняг, а Италия се удави в проливни дъждове. „Видахме покъртителни снимки от Италия – затрупани къщи, жертви. Ландшафтът там не е подговен за такива екстремни ситуации. Това не е ненормално, типични неща са за Европа. Да не забравяме, че ние сме в третото преселение на народите. Крайбрежието се насели много, хотелите влязох в морето. Преди време две рибарски лодки е имало. Сега не може да се намери място“, поясни проф. Рачев.

Около 15 – 16 ноември на юг от България ще има циклон. и тогава се очакват първите снеговалежи в Южна България.

Реките в България имали вода под нормалното количество. Дунав е с по-ниско ниво. Езерата в Родопите са спаднали. Язовирите обаче били доста пълни и нямало опасност от режимна водата в страната.

На 9 очакваме слаб валеж от дъжд. Очаква ни много хубаво време. В края на следващата седмица температурите ще се доближат до нормата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ