ГДБОП и спецпрокуратура удариха финансова банда, източили милиони от много българи!

Иван-Гешев

Организирана престъпна група, точила сметки на лица, подмамвани да участват в търговия с финансови инструменти по интернет бе разбита в София. Това разкри на брифинг шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той разясни как са действали измамниците.

„Обажда се човек от кол център и предлага покупки на злато, платежни инструменти. Аз лично съм получавал такива обаждания. След това се убеждават хората колко печалба ще има. Когато тръгнеш да се отказваш, нямаш обратна връзка с човека, който ти се е обадил. Двата колцентъра са ръководени от граждани на Израел, Сърбия и България. Само през последната година, те са генерирали печалба от милиони левове“, отбеляза Гешев.

По думите му 17 души са станали жертва на схемата, но може да има и други.

На този етап Спецпрокуратурата привлича трима обвиняеми за престъпления и ръководене на организирана престъпна група за измами.

На 2 ноември спецпрокуратурата издаде постановления за мерки за неотклонения, искането беше уважено и същите са с постоянна мярка задържане под стража. До настоящия момент са привлечени три лица, като пострадалите са в по-тесен кръг от това, което имаме като данни за действителния брой на пострадалите лица, посочи наблюдаващият делото прокурор Ваня Христева.

Причинените вреди са за над 300 хил евро, над 80 хил.щатски долара и над 60 хил. лева. Има лица, изгорели с над 100 хиляди евро. Т.е. те са инвестирали в привидно създадената схема за инвестиции и търгуване с финансови инструменти. Извършени са претърсвания на офиси и жилища, допълни Христева.

Прави впечатление технологията, по която е извършена тази престъпна дейност. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена. Ставало е само едностранно. По този начин именно единственият изход е било говорейки с брокерите лицата да бъдат отново и отново стимулирани да превеждат нови суми, под предлог, че същите са спечелили някакви суми, а в случаите, когато са загубили суми, им е обяснявано, че ще се направи опит за нова инвестиция, която ще им върне изгубеното. Клиентите нямат никаква опция за обратна информация, допълни наблюдаващият прокурор.

Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност, посочи началникът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев.

Създадени са 7 платформи с домейн в Естония. Те нямат разрешение от комисиите на съответните страни. Имат разрешение от Нова Зеландия. Жертвите на тази измама биват зарибявани с реклами по интернет и след като осъществят контакти с т.нар. брокери започват да инвестират с обещания за печалби. Комуникацията е чрез интернет, като в един период, в който лицето вече е източено финансово, прекъсва и то не може да осъществи контакт с брокерите, обясни Колев.

Брокерите, които са задържани към момента на операцията, са 13 лица, които не са използвали истинските си имена. Печалба за клиентите няма, има само за организаторите на престъпната схема, а парите са постъпвали по сметките им в цял свят.

„Тези хора са с много голям опит в измамни финансови операции. Те работят в България и са придобили значителни приходи, които прокуратурата ще разследва“, разкри Колев. В Украйна е имало център, който е разпределял печалбите в цял свят.

„Работим от лятото по тази схема, иначе инкриминирания период е за една година назад“, посочи Гешев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ