Възстановка припомни посрещането на Вазов в Пловдив! (ГАЛЕРИЯ/СНИМКИ)

Възтановка -Пристигането на Вазов в Пловдив 05

98- години след пристигането на патриарха на българската литература в Пловдив на площад Централен  бе представена възстановка на събитията от 6-ти ноември 1920 година. Тогава Патриархът на българската литература е поканен от Инициативен комитет да посети  Пловдив  по повод 50-годишния му творчески юбилей.

Когато влакът спира на гара Пловдив, пловдивчани понасят на ръце любимия поет до приготвената специална колесница. Празничното шествие стига до площада, където е заявено официално,  че Иван Вазов е обявен за почетен гражданин на Пловдив. Бившата улица „Станционна” от този момент започва да носи името „Иван Вазов”. Самият Иван Вазов произнася благодарствено слово.

Част от събитията бяха пресъздадени днес в присъствието на военни, ученици и много пловдивчани.  Образът на Вазов бе пресъздаден от бившия съдия и преподавател Георги Караджов. Организатор на възстановката бе  „Съюз Духовно възраждане-България“.

Възстановка: Пристигането на Вазов в Пловдив! (ГАЛЕРИЯ)


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ