Окончателно! След 2 часа дебати: Данъкът на автомобилите се вдига!

Пари

След дебати, продължили над 2 часа парламентът прие окончателно вдигането на данъка за цапащите коли. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на второ четене.

Новата формула за превозните средства до 3,5 тона вече ще включва освен имуществен компонент и екокомпонент. Имущественият компонент се формира от мощността на автомобила и годината на производство, а екологичният касае неговата екокатегория. Така колите, които замърсяват околната среда, ще плащат по-висок налог от останалите. Точният коефициент на еко добавката ще се определя от всеки общински съвет.

Опада облекчение за основно жилище, ако собственик е обявил повече от 1 жилище за основно и ще се дължи данък в пълния му размер за всички жилища. Това се прави с цел да се пресече практика собственици на жилища в различни общини да ги обявяват за основни и така да се възползват от облекченията.

Текстовете бяха подкрепени от 107 депутати, 74 гласуваха против него, а 1 народен представител се въздържа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ