Шефът на Криминална полиция СДВР разкри: В кого най-често се целят крадците и каква заплаха идва с…

полиция

Шефът на Криминална полиция в СДВР Ангел Бадънков разкри къде в момента става най-много кражби в столицата и как крадците успяват да преодолеят всякакви камери, сот и жива охрана. По думите му със застудяването грабежите над жени се увеличават, затова жертвите трябва да подават сигнали до полицията. Какво още каза той за апашите, вилнеещи в столицата вижте в интервюто му пред в. „Телеграф“:

– Г-н Бадънков, къде в момента стават най-много кражби в столицата? Питам ви, защото този вид престъпление тормози хората ежедневно. 
– Най-много кражби в момента стават в луксозните затворени комплекси на територията на 6 РПУ и 4 РПУ. Това са квартали, в които живеят предимно по-заможни хора. Става дума за районите по Южната дъга на Околовръстното шосе. Причината е ясна-ако крадците отидат в някоя квартира в кв. „Люлин“ например, ще намерят 2 лева, а при по-заможните хора се предполага, че се държат повече ценности и големи суми.

– Да, но тези комплекси се охраняват с камери, СОТ, жива охрана. Как крадците успяват да преодолеят това?
– Точно така, вярно е. Те се охраняват от възрастни хора над 70 г. , които нощно време спят. Второ-камерите записват, но крадците са с маски, суитчъри и шапки и единствено могат да бъдат разпознати по походката, телосложението, но това е само предположение, не същинско разпознаване. Освен това записите не са доказателство. Кражбите се извършват обикновено в светлата част на деня, когато хората са на работа.

– Вече е много модерно, който е обран, веднага да качва видео от камерите във фейсбук. Това помага ли ви?
– Лошото е, че записите не са доказателство в съда, но ние имаме други процесуално-следствени методи, с които доказваме, че точно тези хора са извършили точно това престъпление. Мога да ви кажа, че при последния такъв случай, когато двама мъже опитаха да откраднат пари от домоуправител, са хванати и вече с повдигнати обвинения.

– Това, че хората първо качват в социалните мрежи, после алармират медиите, а при вас идват рядко да подават сигнал, притеснява ли ви? 
– Да, това е много притеснително и не мога да си го обясня. Обществото определено не съдейства на полицията и тук искам да кажа, че нямаме нито един вид престъпление, при което нямаме намаление, и разкриваемостта се е увеличила. Полицията работи денонощно, но общественото мнение е негативно и не срещаме подкрепа и съдействие. Особено свидетели и очевидци не желаят да подават сигнали. Нямам обяснение, наистина.

– Едно време не е било точно така, хората са съдействали повече, така ли е?
– Хората са били възпитавани по друг начин, че полицията е добра, но в момента е като чели тъкмо обратното. Ако ви прави впечатление, винаги когато и в социалните мрежи има статии за нас, че сме хванали даден бандит, коментарите отдолу са в подкрепа на съответния престъпник. Феномен е, не мога да си го обясня.

– Защо се обиждате толкова на коментари в социалните мрежи, които са в голямата си част анонимни? 
– Обижда ни, разбира се. Обиждат ни и полицейски експерти в кавички, които непрекъснато говорят негативно срещу полицията и как е било например по тяхно време. Има такива бивши представители на МВР, при които престъпленията са били 70% повече отколкото са сега. Вие си направете сами сметката колко добри професионалисти са били. Говорим за хиляди престъпления повече, а те не са спомогнали да бъдат разрешени. Но от екрана е лесно да се говори, трудно е да се работи на терен. Обидно е и за младите колеги, които имат успехи, а бивши експерти в кавички пак да кажа излизат и говорят неверни неща и се правят на специалисти. Демотивиращо е за младите служители особено.

– Нека ви върна към проблемите на хората с битовата престъпност. Как един човек може да разбере, че е нарочен за обиране, има ли знаци?
– Знаците се правят, когато бандита краде от жилище на избираем принцип. Харесва си врата, която може да отключи, прави го и влиза вътре. Там се действа без информация. Но масовите кражби са по предварителна информация. Там е сложно. Следи се кога собствениците излизат, кога се прибират, къде работят. Апелирам и към гражданите да не се тагват и отбелязват от луксозни почивки, когато няма никой в дома им, тъй като и крадците гледат профилите им.

– Колко кражби стават на денонощие в София?
– На денонощие стават между 2 и 3. Имали сме и доста случаи на кражби от т.нар. черни каси. Това е когато в жилище, офис или друг обект, се пазят неофициални, недоказани пари и крадците като имат информация, нападат. Тогава жертвата не може да докаже нито произхода на средствата, нито откъде са.

– Кога е бил последния такъв случай?
– Наскоро имахме случай с един ММА-боец. От касата му в Студентски град бяха откраднали към 200 000 лв., докато е на почивка с жена му. Касата му е черна, не може да докаже откъде са парите. Въпросният човек подаде сигнал, в частен разговор каза каква е сумата, но после не написа колко е, тъй като няма доказани доходи. ММА-боецът мислел, че тази каса никой не може да я отключи, никой не може да я намери, но явно се е похвалил не където трябва и резултатът е видим. Мога да ви кажа, че повечето хора, които се правят и изживяват на бандити, парадират с пари и това им изиграва лоша шега накрая. Имаме и случаи на черни каси на фирми.

– Кой е последният голям случай на обрана черна каса на фирма?
– Преди време имаше фирма, в която си складираха парите в кутии за обувки. Държаха ги в складово помещение. На тези хора им откраднаха близо 1 млн.лв. Сумата е крупна. Хората не можеха да докажат нито откъде са средствата, нито имаха такава печалба, нито доход в такива размери. Затова и не заявиха, че им липсват. И те също като ММА-боеца казаха в частен разговор колко са им взели, но не написаха и ред официално пред досъдебното производство.

– Като хванете крадците, какво им е първото обяснение? 
– Мълчат обикновено, не казват нищо (смее се). Но повечето обясняват после, че крадат от крадци. Тоест след като един човек има черна каса и недоказани доходи, крадецът обяснява, че е взел нещо от лице, което преди това е обрало друг. Повечето това обясняват. Освен това се хвалят и в техния приятелски кръг. Мога да ви кажа и друго. Преди около десетина дни хванахме сериозна група крадци в момента, когато се готвят да влязат в магазин на „Витошка“. Те казаха, че в 5 ч. сутринта се разхождали с черни маски, ръкавици…Опитаха да обяснят, че не се и познават, а крадат от години заедно. Представете си-как се разхождат с маски и ръкавици, то звучи нелепо направо.

– Има ли известни бандити и въобще личности, които са били обирани, а после не подавали сигнал?
– Да, има. Има и обрани едри бандити, които не смеят да се оплачат после, защото си крият доходите от държавата. Имахме случай на престъпник, който криеше парите си в окачения таван на баня в жилище в благоевградския регион. Там крадците бяха влезли и изкъртили цялата баня. По информация са действали.

– Хората са пропищели и от грабежи. Къде стават най-често? 
– Грабежите, които тормозят най-много хората, се извършват основно от лица от ромски произход или наркозаивисими. Най-много стават в Красна поляна и до ромските махали. Нападат жени. Причакват ги след като слязат от транспорта, дърпат им чантата и бягат. Сега идва сезона на този вид престъпление, тъй като застудява и накитите на хората са скрити под шалове и шапки, затова апелирам всички да са бдителни и ако видят някой подозрителен човек да ги наблюдава или следи, веднага да ни подават сигнали.

Интервю на Виктория ПЕНКОВА, „Телеграф“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ