Нинова се нахвърли на Борисов: Искаме премиерът да обясни кога и кой реши да присъедини България към…

37991251_2169903039955305_8771214660369121280_n

Искаме дебат и премиерът Бойко Борисов да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде „Фокус“. 

Според Нинова покрай бюджета и корупционните скандали тази седмица се изпуска един много важен въпрос.

„Подписването на пакта за миграция на ООН. Европа и ние като член на ЕС преживяхме много кризи – финансова, икономическа социална, но Европа отслабна и се раздели не толкова от тях, а най-вече от мигрантската криза. Гордостта на Европа, ценността на Европа да се премахват стени се обезличи и започна ново вдигане на такива“, допълни Нинова.

„В пакта за миграция, който предстои има и някои добри решения, но както беше и с Истанбулската конвенция зад текстовете срещу домашното насилие, да се прикрие идеята за неопределеност на пола, така и тук. Става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление“, посочи Нинова.

„Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава“, заяви Нинова.

Тя уточни, че вчера е провела среща с посланичката на Австрия в централата на БСП.

„Австрия е председател на Съвета на ЕС. Похвално продължиха някои от приоритетите на българското председателство, но по време на тази среща разговаряхме за различните ни позиции по този случай. Австрия, която председателства Европа в момента, на заседание на своя Министерски съвет реши да не подписва пакта и да го отхвърли. Същите мнения изразяват Унгария, Полша и други. САЩ се оттеглят от пакта. Навсякъде в Европа тази тема се обсъжда, но както обикновено в България – не. Някой знае ли с какво решение на кой орган Борисов присъединява България към този пакт? Министерски съвет – не. Парламент – още по-малко. Къде и кой взе решение България да се присъедини?“, попита Нинова.

Тя подчерта, че става въпрос не за бежанци от войни, а за мигранти.

„Не може да вкарвате България в това без да има обсъждане, обществено мнение, парламент, Министерски съвет, институции. Единствената следа, че нещо ще се случва е увеличението на Бюджет 2019 г. за парите за миграция. Иначе пълно мълчание. Вчера г-н Борисов се бил накарал на ЕНП. Това е неговото политическо семейство и ни е малко странно, защото 10 години г-н Борисов следва сляпо политиката на Меркел и ЕНП“, заяви още Нинова и попита защо пък Борисов да не вземе завой.

„Този завой е много остър. Освен това изглежда само на думи“, допълни още лидерът на БСП.

Нинова обърна внимание на алтернативата. По думите й БСП се е осмелила да плува срещу течението две години.

„Очевидно пътят на Европа днес е в тази посока, по която ние две години мъчително вървяхме“, допълни още лидерът на БСП.

Тя припомни, че партията си е позволила дори да каже „не“ на своето политическо семейство – ПЕС.

„Имахме характера да го направим. Днес след две години очевидно и Европа започва да осъзнава, че това е правилната политика. Европа започва да се връща към истинските си ценности. Малко е късно, но по-добре по-късно, отколкото никога“, коментира Нинова.

„Махалото тръгна от едната крайност към абсолютно другата крайност – популизма, анархизма, националистически формации и т.н. Задачата пред разумните български и европейски лидери днес е да спрем махалото, където е интереса на Европа и разума, а той е съюз на равноправни европейски държави, както беше основан“, допълни още лидерът на БСП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ