По-чиста от сълза? Йончева в отговор на исканата ѝ оставка: Изобщо не знам какво е пране на пари!

Елена Йончева

Депутатът от БСП Елена Йончева коментира пред  БТВ искането на строителните фирми да подаде оставка.

„Това са атаки срещу мен от ГЕРБ, които са отдавна – коментира Йончева. – Има атаки срещу мен от трима депутати – Тома Биков, Антон Тодоров и Делян Добрев. Там всичко е казано и нищо не мога да добавя. Няма нито един факт, който да доказва твърденията им.

Изобщо не знам какво е пране на пари. Консултирах се за това с адвокати. Никога не съм се занимавала с бизнес. През 2011-2012 година, когато бях поканена от ТВ7 да правя филми, тогава юристи на телевизията ме посъветваха да се свържа с тази фирма, за да закупим техника. Техниката е налична, филмите са направени и излъчени. 2012-213 година КТБ бе банка на годината. Тази офшорна фирма си имаше управител – госпожа Зорница Блъскова. Тя е на ТВ7. Не съм имала и грам съмнения, че има нещо нередно. Телевизията си имаше лиценз. Държавата е извършвала финансовия им контрол. Банката би трябвало да контролира произхода на парите. БНБ също трябва да направи проверка. Това означава ли, че всички журналисти, работили в ТВ7 или като външни продукции, имали нещо общо с тях, са участвали в някакви финансови схеми. Отказвам да повярвам, че главна прокуратура може да бъде използвана така. Съдът е единствено място, където може да се види, че тези обвинения са несъстоятелни. Още вярвам, че може да се стигне до истината“.

Елена Йончева коментира и искането на БСП за независима експертиза на ремонта на пътища в страната.

„Изпратихме искане до агенция „Пътно строителство“ да ни разрешат чужди лаборатории да направят техническа експертиза за състоянието на петте основни магистрали – „Струма“, “Марица“,  „Хемус“, „Тракия“,  Първокласен Път 1 и Околовръстния път. – разясни Йончева. –  След това искане до АПИ започнах да получавам много документи свързани със строителството на пътищата. Преди два дни получих един много смущаващ документ, който изпратихме на Прокуратурата веднага. Става дума за участъка край Своге, където стана катастрофата.

Оказа се, че от Община Своге са предупреждавали АПИ, но има и констативен протокол от експерти на Общината още от 20 юни 2017 година Там са изброени седем точки, като най-важни са първите две.

Едната е, че е износен пътя на това място и че има завой с голям вираж на десния завой в посока София. Там се посочва, че трябва да има пълна подмяна на асфалтовото покритие на тази отсечка, а най-смущаващото е, че тогава се иска изпълнението на това да стане незабавно.

Крайните изводи са на Прокуратурата, които вече разполагат с този документ. Какви по-големи доказателства за престъпление от това, че там 20 души загинаха. После и министър Нанков каза, че в асфалта има варовик. Подмяната на една фракция с варовик го прави много по-евтин. Ако министър Нанков е имал тази записка, би трябвало да е наясно със ситуацията.

От Камарата на строителите са се срещали с Корнелия Нинова и знам, че са искали да я разубедят да не подаваме в АПИ това искане за тестване в независима лаборатория. Поискаха ми оставката като депутат. Смятате ли, че трябва да давам отговор на това искане изобщо?  Искането ни не е срещу строителните фирми. Напротив, искаме да ги защитим. Точно заради това и искаме независима експертиза в независима лаборатория. Именно липсата на такава експертиза е удар по строителите“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ